Sari la conținut

Pacienții bolnavi psihic nu sunt incluși în strategiile de vaccinare din majoritatea statelor europene

tineri
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Tineri revoltati

Principalele organizații de sănătate psihică au avertizat că majoritatea țărilor europene nu includ bolnavii cu probleme de ordin psihologic în strategiile de imunizare. Aceștia sunt, conform organizațiilor, mai vulnerabili în fața infecției cu SARS-CoV-2.

Dintre toate statele europene, numai 4 țări au considerat că pacienții bolnavi psihic reprezintă o prioritate în strategiile de vaccinare anti-COVID. Cu toate acestea, principalele organizații de sănătate psihică solicită ca acest lucru să fie schimbat, deoarece astfel de pacienți pot fi extrem de vulnerabili în fața bolii.

Majoritatea țărilor europene ignoră pacienții bolnavi psihic în strategiile lor de vaccinare împotriva coronavirusului, deși acești pacienți sunt extrem de vulnerabili în privința infectării și decesului din cauza bolii, au avertizat miercuri principalele organizații de sănătate psihică, potrivit Rador.

Dintre cele 20 de țări europene chestionate pentru un studiu, numai Olanda, Marea Britanie, Germania și Danemarca au recunoscut că bolile psihice severe sunt afecțiuni medicale cu risc ridicat și au adoptat reglementări specifice pentru vaccinarea acestui tip de pacienți.

„Acești pacienți sunt complet neglijați în majoritatea planurilor de vaccinare, iar acest lucru trebuie să se schimbe”, a spus Livia De Picker, profesor la Spitalul Universitar de Psihiatrie Campus Duffel din Belgia, unul dintre coordonatorii studiului, potrivit Reuters, citat de Rador.

„Lucrările recente arată că, în cazul unei tulburări psihiatrice, riscul de infecție cu COVID-19 crește cu 65%, iar pacienții cu boli psihice grave au o probabilitate de 1,5 până la de 2 ori mai mare de a muri.”

Rezultatele studiului au fost publicate miercuri seara în jurnalul „Lancet Psychiatry”. Cercetătorii care au realizat sondajul, împreună cu principalele clinici din Europa și organizații europene pentru sănătatea mintală a pacienților, au solicitat Uniunii Europene să stabilească standarde la nivel regional pentru a asigura imunizarea cu prioritate a pacienților vulnerabili cu afecțiuni psihice.

„Țările se uită adesea la ceea ce se întâmplă în altă parte atunci când stabilesc prioritățile pentru vaccinare și, având în vedere cât de puține țări acordă prioritate sănătății mintale, acest lucru riscă să perpetueze neglijarea problemelor de sănătate mintală”, a subliniat Marion Leboyer, unul dintre coautorii studiului, și profesor la Universitatea Paris-Est Créteil. „Aceasta este o problemă majoră în Europa, și va persista dacă nu se iau măsuri.”

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel