Sari la conținut

Strigătul de ajutor al pacienților cronici. ”Marginalizați, părăsiți, ignorați de sistemul de sănătate”

Din cuprinsul articolului

Pacienții cronici, din România se simt ignorați de sistemul de sănătate din cauza transformării Spitalului Colentina în spital Covid. 

Toţi pacienţii români au dreptul la ocrotirea sănătăţii, atrag atenţia reprezentanţii principalelor organizaţii care reprezintă interesele pacienţilor. Ei atrag atenţia asupra riscurilor pe care le implică transformarea unor mari unităţi sanitare în spitale suport COVID, ceea ce duce la restricţionarea accesului pacienţilor cronici la tratament, cu referire directă la Spitalul Colentina din Capitală.

”Noi am luat atitudine faţă de închiderea Spitalului Colentina, care ştim bine că tratează zeci de mii, sute de mii de pacienţi în fiecare an. Aceşti pacienţi se văd marginalizaţi, părăsiţi, ignoraţi de sistemul de sănătate şi trimişi fiecare să se descurce pe unde se poate. Nu este o repartizare corectă a acestor pacienţi pe spitale, pe medici. Sistemul nu poate să rezolve această problemă care s-a ivit odată cu închiderea Spitalului Colentina, pentru că şi aşa medicii sunt copleşiţi de pacienţii pe care îi au, d-apoi să mai preia pacienţii din Colentina,” semnalează Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici, potrivit Rador.

Soluții pentru pacienții cronici

Soluţia este simplă, din punctul de vedere al reprezentatului pacienților cronici. Trebuie să luăm exemplul Europei responsabile de a crea acele circuite pentru fiecare categorie de pacienţi COVID, cronici, acuţi, monitorizare. Deci, este foarte simplu. Să nu spunem că nu se poate în spitale din România, pentru că sunt vechi. Spargi un perete, faci o uşă şi ai rezolvat problema.
Reprezentanţii pacienţilor le reamintesc autorităţilor că lângă Bucureşti au fost construite spitale modulare care în acest moment funcţionează la capacitate redusă şi insistă pentru dotarea acestor unităţi cu aparatele necesare pentru ATI, asigurarea personalui necesar şi organizarea urgentă a unor cursuri de perfecţionare pentru cadrele medicale care tratează cazurile de COVID-19.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel