Sari la conținut

Pacienții vindecați se confruntă cu sechele post-infecție chiar și după un an

pacient Covid
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Un nou val Covid

Specialiștii în sănătate susțin că nu ar trebui să ne facem griji numai pentru momentul în care infecția se desfășoară și provoacă diferite forme și simptome. Ei adaugă că sechelele post-COVID, Long Covid și afecțiunile dobândite post-infecție sunt cele care ar trebui să ne îngrijoreze, de fapt.

Astfel, specialiștii subliniază cât de importantă este vaccinarea anti-COVID. Serul protejează de formele grave și, implicit, de multiplele riscuri post-infecție.

Pacienții descoperă sechele COVID chiar și după un an

Vindecarea de COVID nu ar trebui să fie singura preocupare, infectarea cu SARS-CoV-2 poate lăsa sechele pe termen lung, arată studiile medicale, dar şi analizele foştilor pacienţi. Medicii din judeţul Mehedinţi au demarat un control al stării de sănătate post-COVID a celor trataţi din spitalul din Orşova. La unul din trei pacienţi au descoperit sechele, comunică RRA.

„Cu probleme, chiar și la un an după ce au trecut prin boală, pacienţii aveau nevoie de o evaluare a stării de sănătate, au concluzionat experții.

Plămânii, afectaţi?

„Domnule, am rămas cu o oboseală după… Şi a trecut un an și o lună și, totuși, mă simt obosit”, a declarat un fost pacient COVID.

După investigațiile din primele zile, medicii spun că au descoperit fibroze pulmonare îngrijorătoare la unii pacienți.

„Sperăm că după primele două zile de evaluări, rezultatele să fie o surpriză care se va diminua în următoarele cazuri. Cert este că din păcate, din primele șase cazuri evaluate, două au fibroză pulmonară instalată post-COVID, motiv pentru care i-am și programat la CT, în așa fel încât să le facem o evaluare exactă a modificărilor pulmonare. Suspiciunea de fibroză cu care au venit din partea medicului internist s-a confirmat pe examenul radiologic”, a explicat Lucian Vădăstreanu, doctor.

Statul ar trebui să facă o evaluare a tuturor pacienților care au trecut prin această infecție, sunt de părere medicii orșoveni.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel