Sari la conținut

Pacientul cu diabet zaharat și canicula: recomandări și reguli

Căldura în exces caracteristică lunilor de vară poate dăuna tuturor dacă nu sunt respectate anumite reguli. Cu atât mai mult pacienții cu boli cronice așa cum sunt bolnavii cu afecțiuni cardiologice sau cei cu diabet zaharat pot avea de suferit din cauza caniculei.

De aceea, medicii spun că dacă ești diagnosticat cu diabet zaharat este cazul să nu uiți câteva reguli esențiale când pleci în vacanță vara.

Pacientul cu diabet zaharat nu trebuie să omită faptul că temperaturile extreme duc la deshidratarea organismului. Iar deshidratarea duce la creșterea glicemiilor. Mai mult, dacă ai tratamentul alcătuit din injecții cu insulină, ține minte că deshidratarea determină scăderea presiunii arteriale. Iar aceasta la rândul ei duce la diminuarea absorbției insulinei injectate.

De asemenea, dacă pleci la munte și vrei să faci drumeți trebuie să ai grijă. Mai exact, sportul este asociat cu un consum mai mare de glucoză. În plus, va fi necesar mai puțină insulină ceea ce va conduce la anumite variații ale glicemiilor. Nu în ultimul rând, canicula poate defecta aparatele sau benzile de măsurare a glicemiilor. De aceea, medicamentele, insulina, practic tot kitul destinat controlului diabetului zaharat trebuie păstrat în condiții optime.

Iată câteva reguli de urmat pe caniculă dacă ai diabet zaharat:

  • Hidratează-te corect. Ia cu tine în drumeții apă suficientă dar și săruri de rehidratare sau apă îmbogățită cu minerale.
  • Înainte de a pleca în concediu vorbește cu medicul tău diabetolog despre modificarea dozelor de insulină în funcție de efortul depus.
  • Întotdeauna să ai cu tine dispozitivele de control a glicemiei. Cu atât mai mult, dacă știi că ai dese episoade de hipoglicemii ia cu tine sucuri de fructe sau zahăr.
  • Nu sta în soare fiindcă poți face insolație. Sau poți să te alegi cu arsurile solare. Acestea duc la creșterea glicemiei. Utilizează creme cu factor mare de protecția solară, de preferință creme hipoalergenice. Poartă haine, pălărie, ochelari de soare și chiar mănuși pentru a fi protejat de efectele soarelui.
  • Dacă vrei să faci efort fizic ai grijă să nu fie foarte cald afară și sub nicio formă caniculă. Însă poți să faci sport dar alege orele în care e răcoare, de exemplu foarte devreme dimineața.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel