Sari la conținut

Infestarea cu păduchi – pediculoza. O putem evita? Pare o problemă de Ev Mediu, dar nu este

Păduchi în secolul nostru? Da! Gândul că încep grădinițele și școlile nu înseamnă neapărat doar voie bună. Uneori apar grijile legate de posibilitatea ca micuțul nostru să ia păduchi de la colegul de bancă.

Dar nu trebuie să te sperii, chiar dacă copilul tău va lua păduchi din colectivitate, astăzi există o mulțime de metode prin care poți nu numai să scapi de ei, dar și să previi ca cel mic să ia păduchi.

Păduchii sunt niște insecte minuscule cu șase picioare care se prind de scalp și de gât și se hrănesc cu sânge uman. Fiecare păduche are dimensiunea unei semințe de susan și este greu de observat în părul copilului. Ouăle de păduchi, numite lindine, se lipesc de păr, în apropierea scalpului și pot fi și mai greu de văzut.

Păduchii se răspândesc prin contactul direct cap cu cap care permite acestor insecte să ajungă din părul unei persoane în părul altei persoane.

În acest articol îți prezentăm o serie de mituri legate de păduchi.

  • Păduchii pot să sară. Este fals. Ei nu pot zbura și nici nu pot sări. Dar, păduchii se mișcă, mai exact se târăsc. Așa se explică de ce păduchii se pot lua prin contactul direct cu capul copilului care are.
  • Igienă corectă te ferește de păduchi. Și acesta este un mit, realitatea este că igiena personală nu are nicio legătură cu păduchii. Spălarea zilnică a părului nu va ține păduchii la distanță.
  • Dacă te mănâncă capul, sigur ai păduchi. Fals. Mâncărimile la nivelul scalpului pot avea cauze multiple, printre care de exemplu dermatita seboreică sau pielea uscată.
  • Dacă copilul are părul lung sigur va lua păduchi. Greșit. Păduchilor nu le pasă de lungimea părului pe care îl are copilul.
  • Copilul poate lua păduchi de la animalele din casă. Greșit. păduchii nu pot fi transmiși de la animalele de companie la om și nici invers.
  • Numai de la școală sau de la grădiniță copilul poate lua păduchi. Nu este adevărat. Da, în colectivitate sunt mari șanse ca un copil să ia păduchi de la alt copil, dar condiția esențială este ca cei doi copii să aibă contact direct. Mai exact, să își împrumute obiectele personale, precum sunt accesoriile de păr, lenjeria de pat, prosoapele, șapca, căciula, peria de păr. De exemplu, cele mai răspândite surse din care un copil se poate infesta cu păduchi sunt taberele, petrecerile în pijama, locurile de joacă, anumite activități sportive, deci nu neapărat de la școală sau de la grădiniță.

Dacă vrei să eviți ca prichindelul tău să ia păduchi, ei bine nu prea poți să o faci. Poți numai să-l învață-l de mic să evite împrumutarea lucrurilor personale precum sunt periile pentru păr, pălăriile, șepcile, eșarfele, prosoapele, pernele când sunt în tabără sau chiar sacul de dormit, în excursie. De asemenea, mai poți să-l verifici periodic pe copil  pentru a depista cât mai devreme o infectare cu păduchi și pentru a începe tratamentul înainte ca lindinele să se înmulțească.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel