Sari la conținut

Paiele de hârtie „biodegradabile”, ar fi, de fapt, chiar mai periculoase decât cele de plastic. STUDIU

paie de hartie si de plastic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Paiele de hârtie nu sunt chiar soluția ecologică la care mulți au sperat

Cercetătorii atrag atenția că și paiele de hârtie ar putea reprezenta o problemă gravă. Aşa-numitele paie „biodegradabile” conţin substanţe chimice ”permanente” şi potenţial toxice şi este posibil să nu fie mai bune pentru mediul înconjurător, comparativ cu paiele din plastic.

Paiele de hârtie nu sunt chiar soluția ecologică la care mulți au sperat. Nu numai că aceste alternative tind să se înmoaie într-un mod frustrant de rapid, dar conțin niveluri scăzute de substanțe chimice permanente, potrivit unor noi cercetări.

Nu se știe cum afectează acest lucru sănătatea unui persoane, dar deoarece substanțele chimice permanente – cunoscute și sub denumirea de substanțe poli- și perfluoroalchilice (alias PFAS) – pot dura secole pentru a se descompune la o fracțiune din concentrația lor în mediu, aceste paie sunt nu neapărat „biodegradabil”.

Paiele de hârtie, ar fi, de fapt, chiar mai periculoase decât cele de plastic

De fapt, oamenii de știință de la Universitatea din Antwerp din Belgia, într-un studiu publicat în Food Additives and Contaminants, susțin că unele alternative la plastic pe bază de plante și „ecologice” pot contribui în tăcere la poluarea cu PFAS.

Când cercetătorii au testat 39 de mărci diferite de paie din plastic, hârtie, sticlă, bambus sau oțel inoxidabil, au găsit PFAS în aproape toate materialele. Oțelul inoxidabil a fost singura excepție consistentă.

Astăzi, multe produse sunt fabricate cu PFAS – un grup de 15.000 de substanțe chimice sintetice, dintre care unele pot fi toxice pentru sănătatea animală și umană în concentrații suficient de mari. Oamenii de știință încă cercetează la ce niveluri chimicalele din împrejurimile noastre ar putea crește riscurile pentru sănătate. Dar pentru că se pot acumula în mediu și în corpurile animalelor, oamenii de știință se tem că chiar și nivelurile scăzute de poluare ar putea reveni să ne bântuie.

Reducerea consumului de plastic poate ajuta, dar numai în mod substanțial dacă alternativele nu conțin PFAS. Pentru a face hârtie și paiele de bambus hidrofuge, mulți producători par să adauge PFAS. Ori asta, ori producătorii folosesc materiale reciclate care conțin deja chimicale permanente.

Rezultatul este același. În 2021, oamenii de știință din Statele Unite au fost primii care au detectat PFAS în paiele pe bază de plante, indicând faptul că consumatorii ar putea ingera „o cantitate nedeterminată de PFAS până în prezent”.

Singurele paie sigure sunt cele din oțel

Cercetătorii din Belgia au descoperit acum același lucru. Utilizând spectrometria de masă de înaltă rezoluție, autorii au analizat compoziția chimică a 20 de paie de hârtie, 5 paie de sticlă, 5 paie de bambus, 5 paie de oțel inoxidabil și 4 paie de plastic. Ei căutau 29 de PFAS diferite, în special.

În toate paiele pe hârtie, cu excepția a două tipuri, cercetătorii au detectat PFAS, deși concentrațiile au fost destul de scăzute și au variat destul de mult între produse. Substanțe chimice permanente au fost detectate și în trei mărci de paie de plastic, două mărci de paie de sticlă și patru mărci de bambus.

Dintre aceste paie, cel mai frecvent detectat PFAS, acidul perfluorooctanoic (PFOA), a fost interzis în majoritatea țărilor din 2020. Această substanță chimică se poate acumula în corpul unui animal, unde pare să afecteze negativ dezvoltarea și reproducerea la anumite concentrații.

„Cantități mici de PFAS, deși nu sunt dăunătoare în sine, se pot adăuga încărcăturii chimice deja prezente în organism”, explică cercetătorul de mediu Thimo Groffen de la Universitatea din Anvers.

Chiar și după ce paiele sunt folosite, poluanții lor ar putea persista. Dacă paiele sunt reciclate, substanțele chimice ar putea ajunge într-un produs nou. Și dacă paiele merg la groapa de gunoi sau sunt incinerate, substanțele lor chimice se vor răspândi în liniște în vânt sau în sol. Pentru consumatorii îngrijorați de potențialele efecte asupra mediului sau asupra sănătății, Groffen sugerează utilizarea paielor din oțel inoxidabil sau deloc.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel