Sari la conținut

Pâinea, alimentul nelipsit de pe masa românilor, prietenos cu dieta? Cât de mult îngrașă, de fapt

Toate grupele alimentare sunt esențiale pentru a supraviețui și pentru a avea un organism rezistent și sănătos. Cu toate acestea, moderația este cheia echilibrului.

Consumul unor alimente în exces dăunează grav…siluetei! Știm acest lucru, însă care este categoria alimentară care afectează cel mai mult greutatea?

Carbohidrații, se pare, îngrașă cel mai repede și cel mai mult, dacă sunt consumați în exces. Iar pâinea face parte din categoria celor mai cunoscuți carbohidrați.

Cu toate acestea, medicii susțin că pentru a ne îngrășa numai din pâine, cantitatea ar trebui să fie foarte mare. Concluzia? Nu ne îngrășăm din pâine, ci din ce punem pe ea, mai degrabă!

Pâinea nu afectează silueta

Laura Ene, diabetolog, dezvăluie faptul că siluate nu va fi afectată de pâine, ci de alimentele cu care o consumăm.

Citeste si:

„Pâinea noastră cea de toate zilele, de care toată lumea fuge când e vorba de câteva kilograme în plus sau de diabet. Toată lumea renunță la ea. Problema cu eliminarea pâinii e că nu ne dăm seama că până la urmă e cel mai prietenos și versatil carbohidrat din toți câți există în dietele noastre.

În toate piramidele alimentare se recomandă între 6 și 11 porții de cereale integrale pe zi, iar dacă avem în față o pâine integrală eu aș recomanda ca niciodată să nu ne ferim de ea. Mai degrabă m-aș feri de biscuiți, de covrigei, de gogoși, de covrigi.

Am auzit de multe ori: Nu mai mănânc pâine, dar când ne întâlnim cu un covrig cald pe stradă nu putem să rezistăm. Pâine ne ține de foame! Pâinea are fibre, mai ales dacă o alegem pe cea de calitate. Dacă alegem și pâinea cu semințe avem și grăsimi Omega-3 de cea mai bună calitate de care avem nevoie.

Problema e că nu pâinea în sine ne îngrașă, ci ceea ce punem pe pâine sau în ceea ce înmuiem pâinea. Și mai ales acum, în post, avem de-a face cu sosuri, cu multă prăjeală, cu mult ulei.

Dacă ar fi să fac o comparație între brânză și pâine, un tip de brânză grasă, un cașcaval, ne poate costa spre 350 – 400 de calorii / 100 de grame. Pe când 100 de grame de pâine nu depășește 275 de calorii, ceea ce înseamnă că la 2 felii de pâine am 100 de calorii, exact cât două cubulețe de ciocolată.

Așadar, ce îngrașă mai mult? Pâinea, ciocolata sau brânza? Eu prefer de fiecare dată pâinea și dau 6 porții minim pe zi, adică 6 felii. O felie are în jur de 20 – 25 de grame, care nu are mai mult de 50 – 60 de calorii și nu mai mult de 10 grame de zahăr și carbohidrați pentru cei care-și numără carbohidrații”, a declarat medicului diabetolog Laura Ene, în direct la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.