Sari la conținut

Pălinca românească, cea mai apreciată la cel mai mare concurs din regiune! Proprietățile ei sunt uimitoare

De ce câștigă pălinca românească premii la concursurile internaționale?

Producătorii de pălincă premium din România se întorc din nou acasă cu zeci de medalii câștigate la Quintessence 2020, cel mai mare concurs de băuturi distilate din regiune!

Pălinca Sanct Georgius din Sfântu Gheorghe este din nou marele câștigător, alături de alte trei distilerii artizanale, toate din Transilvania. De ce câștigă pălinca românească premii la concursurile internaționale și cum reușesc producătorii români să îi ofere pălincii un rafinament care să impresioneze somelierii profesioniști?

La finalul celei de-a XI-a ediții a competiției producătorilor de distilate Quintessence Ungaria, România își reconfirmă statutul de lider în Europa, repurtând nu mai puțin de 98 de medalii. Folosind fructe de cea mai bună calitate și tehnici de distilare moderne, aceștia au reușit din nou să impresioneze prin rafinament și execuție și pe cei mai pretențioși membri ai juriului Quintessence, concurând cu 1606 sortimente de pălincă din 5 țări europene.

Cunoscut pentru exigența în alegerea participanților și a jurizării, Quintessence Pálinkaverseny este pentru producătorii de pălincă din Europa recunoașterea rafinamentului și confirmarea standardelor înalte în prelucrarea acestei băuturi. Asemănătoare prestigioaselor competiții din lumea vinului, o medalie câștigată la Quintessence, în Ungaria, confirmă reușita producătorilor de a ridica pălinca la rang nobil, echilibrând tăria distilatului cu gustul fructelor și rafinamentul aromelor.

Cu o vechime de 11 ani, astăzi concursul a ajuns unul dintre cele mai mari din sud-estul Europei. De la 28 de mostre prezentate în concurs în 2009, în cea de-a 11-a ediție juriul a trebuit să aleagă din 1606 mostre de pălincă. Mostrele înscrise intră într-o competiție similară olimpiadelor, cu premii și medalii asemănătoare evenimentelor sportive: bronz, argint, aur și Champion.

Cea de-a XI-a ediție a Quintessence a demonstrat fără echivoc, chiar în patria pălincii, că România realizează pălincă de calitate premium, surclasând distilerii cu tradiție din Ungaria, Slovacia, Croația și Israel.

Din 141 de mostre de pălincă românească acceptate în competiție – provenind atât de la persoane fizice cât și de la firme care dețin distilerii – 98 de mostre au fost medaliate. Procentul de numai 11% din totalul produselor prezentate la concurs s-a dovedit a fi de bun augur, pălinca românească câștigând 10 titluri de Champion, dintr-un total de 26.

„Băuturile cu care s-au prezentat în acest an producătorii din România sunt de înaltă calitate, participanții pot fi mândri de produsele lor. Pe lângă tehnologiile moderne utilizate în procesul de producție, experiență și pasiune, fructele de calitate fac ca produsele românești să fie tot mai rafinate și apreciate.” a declarat László Takács, reprezentant Quintessence, după Gala de premiere.

Fructele, unul dintre secretele unei pălinci premiate

Pentru a primi o medalie la o competiție de profil, fructul din care este produs sortimentul de pălincă trebuie să se distingă prin calități deosebite: „Nu folosim niciodată fructe de căzătură, fructe lovite sau trecute. Contează și cum a fost clima, gradul de coacere a fructelor, cât a plouat, cât soare a fost, deci fiecare fruct trebuie să fie peste medie, extraordinar pentru a se obțină o medalie de aur sau titlul de Champion”, explică Dezső Tibor, proprietar Sanct Georgius, brandul distileriei Potio Nobilis.

De asemenea, un atu este oferit de calitatea fructelor românești. Fie culese din livadă, fie direct din pădure, proveniența fructului este esențială pentru producătorii de distilat nobil: „Folosim fructe sănătoase, soiuri autohtone, gustoase, care își pun pozitiv amprenta asupra distilatului final.”, completează echipa Pălincăriei Transilvania.

Rețete tradiționale, tehnologii străine

Înainte de a produce primul pahar de pălincă Sanct Georgius, cei doi proprietari ai distileriei au făcut vizite de documentare la distilerii și producători de utilaje din Europa. De asemenea, au urmat cursuri de arbitraj, învățând de la specialiștii în domeniu care sunt defectele unei băuturi şi care sunt cauzele acestora. „Am ales o tehnologie germană pentru distilare artizanală, care monitorizează digital fiecare detaliu al procesului de producție și garantează același gust profund fiecărei sticle ce iese din producție” susține Dezső Tibor, proprietar Sanct Georgius.

Spre deosebire de calitatea fructelor, unde este consens între producători, rețetele și metodele de preparare sunt diverse, așa cum ne dezvăluie reprezentantul Pălincăriei Transilvania: „Am ales să distilăm la foc cu lemne, am ales să distilăm de două ori, pentru a fi cât mai aproape de un produs tradițional, autentic românesc.”

În final, pasiune și atenție la detalii

Pălincarii din România nu produc pentru profit și nu sunt deloc impresionați de cantitate, sunt motivați de pură pasiune, poate de aceea și premiile vin cu ușurință. „Producem o cantitate limitată – maxim 10 hl de alcool pur – așa că grija noastră este calitatea, nu cantitatea. Nu producem pentru câștig, pentru că valorificarea unei producții ca cea menționată nu-ți permite un câștig foarte mare, producem din pasiune și asta sperăm să se reflecte în gustul distilatelor noastre.” recunoaște Pălincăria Transilvania.

În cele din urmă, atenția la fiecare detaliu și grija pentru proces în sine închid cercul unei pălinci premiate. „Secretul distilatelor de fructe premium constă în pregătirea decoctului (borhotului) de fructe cu multă grijă. Procesul de creație este foarte apropiat de gastronomie, gusturile și savoarea fructelor fiind transmise ca și o fotografie în produsul final.”, ne-a declarat Szőcs Rezső, proprietarul distileriei Pălinca Jamy.

Cea mai apreciată pălincă din concurs a fost o pălincă românească

La finalul premierii, toate produsele care au obținut titlul de Champion sunt degustate de publicul participant. Favorita din acest an este pălinca de zmeură Sanct Georgius.

„După succesul de anul trecut – titlul de cea mai bună distilerie comercială, 6 titluri de Champion și13 medalii de aur – la ediția din acest an ne-am concentrat mai mult pe publicul larg, pe aromele catifelate și prospețimea fructelor prin sortimentele de pălincă pe pat de fructe, nu foarte cunoscute de publicul românesc. De asemenea, ne dorim ca tot mai mulți producători din țară să își afirme talentul în cadrul unor astfel de concursuri pentru ca, împreună să putem urca pălinca româneasca ca și produs nobil în conștiința consumatorilor” afirmă Dezső Tibor, proprietar Sanct Georgius.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel