Sari la conținut

Până când va fi obligatorie purtarea măștii de protecție?

măști neconforme

În cursul zilei de ieri, medicul Adrian Streinu Cercel a primit cea de-a doua doză de vaccin anti – covid-19, ocazie cu care a împărtășit efectele secundare resimțite. Cu această ocazie, domnia sa a precizat și până când va fi obligatorie purtarea măștii de protecție.

”Nu mă doare, nu mă ustură. A doua zi s-ar putea să simţiţi unde a fost locul de injecţie şi atâta tot şi pe urmă să vă duceţi cu drag la a doua injecţie. E de aşteptat, evident, ca această a doua doză să întărească răspunsul şi să consolideze.

Masca de protecție va rămâne obligatorie în continuare până în 2023

Teoretic, după a doua doză, la şapte zile deja putem fluiera liniştiţi că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecţii severe cu noul coronavirus, dar, atenţie, masca va rămâne obligatorie în continuare până în 2023, pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează şi la nivelul mucoaselor, astfel încât, dacă dăm masca jos şi renunţăm la ea, avem toate şansele să luăm un virus pe care noi pe urmă să îl dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate şi o să generăm în continuare îmbolnăviri”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.

”Măsurile de precauţie de până acum ar trebui menţinute şi chiar întărite, pentru ca aceste două elemente, imunizarea prin vaccinare, respectiv măsurile de protecţie, împreună, să ducă la reducerea circulaţiei foarte rapide a acestui virus în populaţie”, a mai explicat Cercel.

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 17 ianuarie a.c., ora 17.00, este următoarea:

1. Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore)8.095 persoane vaccinate, din care 875 persoane vaccinate cu rapel;

2. Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020)204.185 persoane vaccinate, din care 875 persoane vaccinate cu rapel;

3. Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore)52 reacții comune și minore, din care:

  • reacții de tip local;
  • 43 reacții generale.

4. Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020)764 reacții comune și minore, din care:

  • 288 reacții de tip local cu durere la locul injectării;
  • 476 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel