miercuri, martie 3, 2021

Pancreascul artificial – un dispozitiv care controlează glucoza din sânge la pacienţii cu diabet de tip 1 şi apoi reglează în mod automat nivelurile de insulină care intră în corp – este posibil să fie disponibil în anul 2018.

Purtătorii acestui dispozitiv nu vor mai fi nevoiți să își injecteze insulină: hormonul va fi produs natural de celule pancreatice (obținute prin geniu genetic sau pornind de la celule stem), plasate în interiorul săculețului artificial.

Informaţia a fost publicată de „Diabetologia”, revista Asociaţiei Europene pentru Studierea Diabetului.

Ideea pancreasului artificial a apărut ca urmare a grefelor de celule pancreatice, destinate să înlocuiască funcția defectuoasă a pancreasului, permițând organismului să producă din nou insulină și reglând astfel nivelul de zahăr din sânge. Din cauza lipsei de grefe, de această tehnică poate beneficia un număr extrem de mic de pacienți. În plus, ea implică un tratament anti-respingere cu efecte secundare severe. ‘De aici ideea de concepe un săculeț în care să punem celule pancreatice, pentru a le proteja de atacurile sistemului imunitar’, a afirmat Severine Sigrist de la firma franceză Defymed, care lucrează la prototip.

Provocarea a constat în crearea unei membrane semipermeabile, care să permită o asemenea protecție, lăsând totuși insulina, dar și zaharurile să treacă, pentru ca celulele pancreatice ‘să știe’ ce cantitate de insulină să producă.

Discul din polimer va fi implantat în abdomen printr-o scurtă intervenție chirurgicală, urmând să fie înlocuit la patru-șase ani. Celulele pancreatice din interior vor fi reînnoite o dată la șase-douăsprezece luni, înlăturându-se astfel necesitatea injecțiilor cu insulină de câteva ori pe zi. Primele rezultate vor fi disponibile la sfârșitul lui 2017.

‘Actualul tratament este performant, însă, pe termen lung, poate duce la complicații pentru inimă și creier. Scopul este și să eliminăm acest inconvenient’, a spus dr Michel Pinget, șef al Centrului european de studiere a diabetului, care conduce proiectul la Strasbourg. Cu stilourile și celelalte pompe de insulină care au înlocuit seringile, bolnavii de diabet au câștigat un plus de confort la utilizare și vor putea, cu pancreasul bio-artificial, ‘să viseze la o calitate și mai bună a vieții’. ‘Trebuie să subliniem totuși că nu este vorba despre o vindecare propriu-zisă. Acest cuvânt nu există pentru noi’, a afirmat și Eric Dehling, președintele asociației Insulib, care reunește circa o sută de pacienți din estul Franței.

Domeniul de aplicare a acestor cercetări este cu atât mai mare cu cât boala progresează ‘în mod impresionant’ în țările dezvoltate, potrivit dr Pinget. În 2010 au fost consemnate 1.850 de noi cazuri pe lună în Europa, de șase ori mai mult decât în anii 1990. Din motive destul de puțin cunoscute, diabetul se declanșează din ce în ce mai devreme: ‘Acum câțiva ani, vârsta medie de apariție a bolii era între cinci și 15 ani, iar acum, între naștere și cinci ani’, a adăugat medicul.

Ultimele stiri

Parteneri