Sari la conținut

Pandemia a devenit teren fertil pentru droguri! O problemă greu de gestionat în rândul tinerilor

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
româncele pleacă mai repede din casa părintească

Pandemia de coronavirus a devenit teren fertil pentru droguri! O problemă greu de gestionat în rândul tinerilor. Agenția Naţională Antidrog asigură  funcționarea a două programe de consiliere psihologică și socială.

Pandemia de coronavirus a dus la o creștere a numărului de consumatori de substanțe interzise la nivelul întregii țări. De aceea, Agenția Naţională Antidrog pune la dispoziție adolescenților care luptă cu dependența diverse servicii integrate, prin cele 47 de centre din țară. În capitală, Agenția asigură și funcționarea a două programe de consiliere psihologică și socială.

Pandemia a devenit teren fertil pentru droguri! O problemă greu de gestionat în rândul tinerilor

Programul de consiliere se adresează adolescenților care sunt identificați drept consumatori activi de droguri sau celor care au predispoziție față de consum. Specialiștii de la Agenția Națională Antidrog le oferă beneficiarilor consiliere socială, dar și psihologică individuală și de grup. Aparținătorii adolescenților care consumă droguri beneficiază și ei de aceste servicii, pentru a ști ce au de făcut în astfel de situații.

Potrivit Agenției Naționale Antidrog, în capitală se implementează și programele tip centru de zi pentru adolescenți și adulți consumatori de droguri, unde se oferă, pe lângă ședințele de consiliere psihologică, și activități de dezvoltare educațională, consiliere medicală și planificare familială. Anul trecut în cadrul acestui program au fost organizate 18 ateliere psihologice, la care au participat 93 de beneficiari, potrivit RRA.

Ce se intampla cu creierul unei persoane atunci când consumă droguri?

Drogurile sunt substanțe chimice care lovesc în sistemul de comunicare al creierului și afectează modul în care neuronii trimit, primesc și procesează, în mod normal, informații.

Exista cel puțin doua modalități prin care drogurile pot face asta: imitând mesagerii chimici naturali ai creierului, si/sau suprastimuland „circuitul de recompensa” al creierului.

Unele droguri, precum marijuana sau heroina, au structuri similare mesagerilor creierului, numiti neurotransmitatori, care sunt produsi in mod natural de creier. Din cauza acestei similaritati, aceste droguri pot „pacali” receptorii creierului si sa activeze celulele nervoase sa trimita mesaje anormale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel