Sari la conținut

Prevederile proiectului pentru infiintarea unor centre de dezintoxicare si recuperare pentru persoanele dependente de droguri

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Dependenta de droguri

Prevederile proiectului pentru infiintarea unor centre de dezintoxicare si recuperare pentru persoanele dependente de droguri au fost prezentate pe scurt de deputatul PNL, Gabriel Andronache:

”Prin acest nou demers legislativ, trebuie înființate la nivelul fiecărei regiuni câte un centru pentru a reuși recuperarea celor care sunt dependenți de consumul de substanțe psihoactive. Aceste centre ar urma să fie finanțate de la bugetul de stat, prin Agenția Națională Antidrog, cât și prin contribuții ale consiliilor județene și vor funcționa în subordinea Agenției Naționale Antidrog. Este o șansă pentru Agenția Națională Antidrog să dovedească faptul că este o instituţie utilă.”

Este necesară realizarea și finanțarea de centre de dezintoxicare si recuperare

Opt centre de dezintoxicare şi recuperare a persoanelor dependente de droguri ar putea fi înfiinţate în urma unui proiect depus de PNL. Acesta prevede şi adoptarea normelor pentru dotarea centrelor la standarde internaţionale. Este, în mod evident, o lipsă a sistemului de sănătate din România, de asemenea, o lipsă a sistemului public, în general. Nu este admisibil să constaţi că în societate există o asemenea problemă şi să nu ai centre de recuperare la dispoziţie. De aceea, intervenim legislativ prin această propunere legislativă au spus inițiatorii proiectului.

„O nouă iniţiativă legislativă pe care grupul parlamentar PNL o va depune astăzi se referă la modificarea legii privind combaterea consumului şi traficului licit de droguri, iar demersul prevede înfiinţarea a opt centre regionale de dezintoxicare şi recuperare a persoanelor care sunt dependente de consumul de substanţe psihoactive. Partidul Naţional Liberal a urmărit ca tot acest cadru legislativ să fie complet, atât în ceea ce priveşte pedepsele aplicate pentru traficanţii de droguri, cât şi chestiunea care ţine de recuperare a persoanelor dependente de consumul de substanţe psihoactive şi avem foarte multe exemple în sensul acesta”, a precizat Andronache, la Parlament.

Propunerea se bazează pe un principiu care spune că dependentul, consumatorul dependent de droguri este un cetăţean în nevoie şi acesta este motivul pentru care este nevoie ca statul să intervenă şi cu astfel de măsuri.  Astfel lupta privind combaterea consumului de stupefiante va fie una completă. Traficul şi consumul de droguri ca fenomen social este unul complex care trebuie să i-a în calcul și tratarea persoanelor dependente și să le ofere acestora o șansă de revenire la normalitate.

Potrivit lui Andronache, centrele vor fi înfiinţate fie în clădiri existente, fie în clădiri care vor fi construite, considerând totodată ca Agenţia Naţională Antidrog  trebuie reformată și pusă direct în subordinea premierului.

„Este o şansă pentru Agenţia Naţională Antidrog să dovedească faptul că este o instituţie utilă. Eu trag nădejde că, în urma dezbaterilor publice care au avut loc în ultima vreme, colegii de la agenţie au înţeles că menirea lor este nu doar de a face seminarii şi simpozioane, ci de a interveni în mod ferm, clar pentru a susţine activitatea statului de combatere a traficului şi consumului ilicit de droguri şi, totodată, de a se implica în recuperarea dependenţilor de consumul de substanţe psihoactive. Au şi avut demersuri în sensul acesta, dar considerăm noi că, fie nu au fost comunicate suficient, fie, în mod evident, ar trebui să îşi dezvolte activitatea”, a mai spus Andronache.

Victimele consumului de droguri din România vor fi ajutate în centre specializate

Și ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţa, de curând, că vor fi înființate centre specializate pentru tratamentul şi consilierea victimelor consumului de droguri.

Rafilă îi asigura pe românii afectaţi de acest flagel că statul nu i-a abandonat. „Suntem împreună ca să poţi face faţă adicţiei”, a scris ministrul Sănătăţii, pe pagina sa de socializare.

Demnitarul spune că lucrează intens alături de echipa de la Ministerul Sănătăţii pentru ca aceste centre să devină realitate. Va fi un ajutor extrem de important pentru victimele consumului de droguri, dar şi pentru familiile acestora.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel