Sari la conținut

Pandemia globală ar putea cauza mai multă miopie decât niciodată la copii. În China, miopia este deja considerată o epidemie

Pandemia globală ar putea cauza mai multă miopie decât niciodată la copii. În China, miopia este deja considerată o epidemie.

Există o mulțime de consecințe din pandemia globală actuală la care nimeni nu s-a așteptat. Înrăutățirea vederii în rândul copiilor ar putea fi una dintre ele. Pe parcursul anului trecut, cercetătorii din Hong Kong au detectat o creștere rapidă a miopiei la 709 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 8 ani.

Pandemia globală ar putea cauza mai multă miopie decât niciodată la copii

Comparativ cu anii precedenți, cazurile diagnosticate de miopie au crescut cu mai mult de 10%, afectând aproape o cincime din copii studiați. Deși este imposibil să se spună din date dacă această pierdere a vederii la distanță este direct legată de pandemie, se știe că petrecerea timpului în aer liber reduce riscul unui copil de a dezvolta miopie, în timp ce face „o muncă de aproape”, cum ar fi citirea, scrierea sau privirea ecranelor pentru o perioadă mare de timp.

De fapt, cercetări recente sugerează că lipsa ieșirii în aer liber ar putea fi un indicator mai mare al miopiei, decât chiar și genetica. Prin urmare, este posibil ca închiderile școlilor și lockdown-urile pe scară largă, provocate de pandemie, să fie de vină pentru creșterea recentă a miopiei în rândul copiilor.

„Deși carantinarea gospodăriei și închiderea școlilor împotriva pandemiei nu vor dura pentru totdeauna, adoptarea și dependența tot mai mare de dispozitivele digitale, precum și schimbările de comportament rezultate din închiderea extinsă la domiciliu, pot avea efecte de lungă durată asupra progresiei miopiei în populație, în special printre copii „, scriu cercetătorii în noua lor lucrare, potrivit sciencealert.com.

În China, miopia este deja considerată o epidemie

Astăzi în China miopia este considerată o epidemie. Peste 90% dintre tinerii chinezi sunt miopi, lăsând următoarea generație susceptibilă la afecțiuni oculare multiple pe parcursul vieții lor. În fiecare an, sute de mii de elevi din China sunt supuși unui test ocular pentru a urmări această afecțiune răspândită.

Similar cu rezultatele recente din Hong Kong, acest program național de ochi a dezvăluit, de asemenea, o creștere semnificativă a miopiei pe continent. Conform datelor publicate recent, prevalența miopiei în rândul copiilor de 6 ani din China a fost de trei ori mai mare în timpul perioadelor de carantină din 2020.

„Această schimbare miopică substanțială nu a fost văzută în nicio altă comparație de la an la an, ceea ce a cauzat probabil apariția neobișnuită a închiderii la domiciliu în 2020”, se arată în raport, care a fost publicat la începutul acestui an.

„Creșterea timpului petrecut în fața calculatoarelor ar fi putut contribui la progresia miopiei în perioada actuală de carantină”

Rezultatele din Hong Kong care urmăresc miopia în timpul COVID-19 susțin acum aceste descoperiri.

„Încă nu este clar ce anume determină această creștere, dar chestionarele au arătat că copiii din Hong Kong au petrecut cu 68% mai puțin timp în aer liber în timpul pandemiei, trecând de la o oră și un sfert din timpul în aer liber, în medie, la doar 24 de minute pe zi .

Timpul petrecut uitându-se la ecrane, pe de altă parte, a crescut de aproape 3 ori, crescând de la 2,5 ore pe zi, în medie, la 7 ore pe zi. Copiii care locuiesc în Hong Kong petrec deja mult mai puțin timp în aer liber comparativ cu alte părți ale lumii.

În acest oraș dens, pur și simplu nu există mult aer proaspăt în care să se joace, iar pandemia a înrăutățit problema. În timpul pandemiei, nu numai că școlile și locurile de joacă s-au închis, la fel și piscinele, parcurile, campingurile și activitățile recreative interioare, cum ar fi sălile de sport și arcade de jocuri.

Ca atare, copiii din Hong Kong nu au avut de ales decât să rămână în interior. Datorită factorilor de agravare a timpului în aer liber și a creșterii în apropierea muncii, este posibil ca forma ochilor lor să se fi schimbat pe parcursul studiului de opt luni, aruncându-și focalizarea și provocând estomparea obiectelor îndepărtate. „Deși nu s-a găsit o asociere clară între timpul ecranului și progresia miopiei, timpul ecranului în sine este o formă de lucru aproape”, explică autorii.

„Prin urmare, creșterea timpului petrecut în fața calculatoarelor ar fi putut contribui la progresia miopiei în perioada actuală de carantină.”

Cercetarea se bazează doar pe date observaționale, iar timpul de ecranare și timpul în aer liber au fost auto-raportate. În ciuda acestor limitări, descoperirile se alătură unui număr tot mai mare de cercetări care sugerează că pandemia globală crește timpul petrecut pentru a lucra „de aproape”, crescând la rândul său riscul de miopie.

„În ciuda tuturor acestor limitări de studiu, rezultatele noastre inițiale arată încă o progresie alarmantă a miopiei care justifică o acțiune corectivă adecvată”, mai scriu autorii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel