Sari la conținut

Pandemia, o problemă reală în depistarea cancerului. Un milion de cazuri de cancer rămân nediagnosticate în Europa

Pandemia afectează în mod indirect anumite persoane, la nivel mondial. Acest lucru este determinat de teama oamenilor de a solicita servicii medicale de specialitate în contextul pandemic actual, din cauza riscului de infectare în unitățile medicale.

Din cauza riscului de infectare, multe persoane anulează investigații medicale esențiale. În acest sens, Organizația Europeană de Combatere a Cancerului anunță că aproximativ un milion de cazuri de cancer rămân nediagnosticate în toată Europa.

Un milion de cazuri de cancer, nediagnosticate

Potrivit unui comunciat de presă, aproape un milion de cazuri de cancer sunt omise a fi diagnosticate, în prezent, în Europa, din cauza pandemiei de coronavirus și a contextului sanitar generat de Covid-19, arată datele publicate, la nivel european, în aceste zile, de către Organizația Europeană de Combatere a Cancerului (European Cancer Organisation).

Cifrele Organizației Europene de Combatere a Cancerului (OCE) sunt constatări dure privind provocările întâmpinate de serviciile și unitățile medicale de tratare a cancerului în Europa, pe durata pandemiei de coronavirus. Aceste date stau la baza lansării campaniei „Time To Act”, concepută și desfășurată de Organizația Europeană de Combatere a Cancerului (OCE), pentru a determina publicul larg, din țările europene, pacienții diagnosticați cu diverse forme de cancer, responsabilii în elaborarea politicilor de sănătate, dar și profesioniștii din domeniul sănătății să conștientizeze și să lupte, în continuare, împotriva cancerului, în ciuda dificultăților generate de contextul pandemic, în special asupra sistemelor sanitare de pe continent (și nu numai).

Datele European Cancer Organisation (OCE) scot în evidență amploarea crizei privind lupta împotriva cancerului, astfel:

 

  •  Aprox. 1 milion de cazuri de cancer sunt în pericol să fie nediagnosticate la timp, în țările din Europa;
  • Aprox. 100 de milioane de teste de screening, în vederea depistării cancerului, nu au fost efectuate, în Europa, pe durata pandemiei, lucru care duce la diagnosticări în faze tardive și, implicit, la scăderea, per total, a ratei de supraviețuire a pacienților bolnavi;
  • 1 din 2 persoane, care prezintă simptome de cancer, nu au primit trimitere de urgență pentru diagnosticare;
  • La ora actuală, 1 din 5 pacienți diagnosticați cu cancer, din Europa, nu primește tratamentul chirurgical sau chimioterapia de care are nevoie.

Prezentarea și analiza datelor Organizației Europene de Combatere a Cancerului (OCE), precum și instrumentele campaniei „Time To Act”, disponibile în peste 30 de limbi, printre care și limba română, vor fi prezentate în cadrul unui eveniment virtual, ce va avea loc pe 9 septembrie, intervalul orar 10:00-11:00 (ora de vară a Europei Centrale). La eveniment vor participa mai mulți lideri politici, printre care și Alin Mituța (membru al Parlamentului European) și Marian Jean Marinescu (membru al Parlamentului European).

„Aceste constatări scot în evidență impactul pe care Covid-19 îl are asupra luptei împotriva cancerului. Avem nevoie urgentă de măsuri, luate la cel mai înalt nivel politic european, pentru a rezolva problemele din domeniul cancerului, precum și pentru a restabili încrederea în serviciile medicale privind tratarea cancerului și a combate, totodată, deficitul de forță de muncă și de aprovizionare din sectorul medical”, punctează Dr. Matti Aapro, Președinte al European Cancer Organisation (OCE).

Despre „Time To Act”

Campania „Time To Act”: Nu lăsați COVID-19 să vă împiedice în combaterea cancerului este o campanie pan-europeană condusă de Grupul operativ al Rețelei speciale a European Cancer Organisation: Impactul Covid-19 asupra cancerului. Mai multe informații sunt disponibile aici și aici.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel