Sari la conținut

Papa Francisc, singur pe Drumul Crucii în Piaţa Sfântul Petru. Cum vor sărbători românii catolici Paștele 2021

Papa Francisc, singur pe Drumul Crucii în Piaţa Sfântul Petru. Cum vor sărbători românii catolici Paștele 2021.

Procesiunea Via Crucis (Drumul Crucii) de la Vatican, care marchează în Vinerea Mare ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit, s-a desfășurat în Piața San Pietro. Ca și în 2020, din cauza pandemiei de coronavirus, piața a fost pustie.

Papa Francisc a ales să dedice aceasta celebrare copiilor şi adolescenţilor; chiar ei l-au însoţit pe Suveranul Pontif în conducerea acestei procesiuni. Un moment în care atenţia s-a îndreptat asupra celor năpăstuiţi.

Papa Francisc, singur pe Drumul Crucii în Piaţa Sfântul Petru

„Meditaţiile din procesiunea Drumul Crucii din acest an au fost pregătite și rostite de 20 de copii și adolescenți din Roma și Foligno, fiind însoțite de desenele realizate de copiii din două orfelinate.

Într-o piață pustie, în cele 14 opriri, copiii au prezentat problemele lor, „cruci care nu sunt nici mai ușoare, nici mai grele decât cele ale adulților. Dar sunt cruci adevărate, a căror greutate o simțim chiar și noaptea”.

„Cei mici” referindu-se la acei copii care nu au ce să mănânce, nu pot beneficia de educație, sunt exploatați și obligați să meargă la război. Papa Francisc a răspuns fiecăruia în parte printr-o rugăciune”, se arată într-un comunicat, potrivit RADOR.

Fiecare oprire a fost ilustrată cu desene realizate de copii

  • La prima oprire, care aminteşte de condamnarea a moarte al lui Iisus de către Pilat din Pont, un băieţel a povestit: „Când eram la un curs de pregătire, Marc, un copil din clasa mea, a fost acuzat că a furat mâncarea altui coleg. Ştiam că nu e aşa, dar nu am spus nimic. De fiecare dată când îmi aduc aminte de acest lucru, îmi este ruşine. M-am spălat pe mâini. Astăzi, regret enorm acest lucru”.

Suveranul Pontif va oficia slujba de Înviere în Bazilica Sfântul Petru. Duminică, slujba de Paşte se va desfăşura în acelaşi lăcaş de cult pustiu, de unde Papa Francisc va rosti tradiţionalul mesaj „Urbi et Orbi”.

  • „Doamne, luminează-ne în această noapte întunecată, pentru ca să nu ne pierdem în această perioadă dificilă”. Acesta este răspunsul dat unei fetițe triste, care a mărturisit că de un an nu reușește să își vadă bunicii din cauza actualei pandemii.

După binecuvântarea apostolică, patru copii l-au îmbrăţişat pe suveranul pontif, iar alții l-au salutat în timp ce acesta se îndrepta spre intrarea în catedrală.

Suveranul Pontif va oficia slujba de Înviere în Bazilica Sfântul Petru. Iar duminică, slujba de Paşte se va desfăşura în acelaşi lăcaş de cult pustiu, de unde Papa Francisc va rosti tradiţionalul mesaj „Urbi et Orbi”.

Paștele Catolic în România. Restricții ridicate în noaptea de Paște

În România, peste un milion și jumătate de catolici și reformați sărbătoresc Paștele în acest weekend. Majoritatea sunt din comunități din Transilvania. În Sâmbăta Sfântă, Biserica Catolică priveghează în rugăciune şi nu celebrează în cursul zilei nicio acţiune liturgică.

În noaptea de sâmbătă spre duminică are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale. Prin celebrarea din această Noapte Sfântă se exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Cristos Înviat.

  • În noaptea de 3 spre 4 aprilie va fi permisă circulaţia persoanelor se face în intervalul orar 20,00 – 2,00. Pentru a permite credincioşilor să participe la slujbele religioase organizate cu ocazia Paştelui Catolic.
  • Purtarea măştii de protecţie în mod corect, acoperind gura şi nasul, rămâne obligatorie în spaţiile publice. Inclusiv în locaşurile de cult pe timpul oficierii slujbelor religioase.

Autoritățile precizează că accesul credincioşilor în lăcaşurile de cult sau în alte spaţii în care vor avea adunări sau procesiuni religioase se va face astfel încât să se asigure o suprafaţă de minimum 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană şi o distanţă de 2 metri între persoane.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.