Sari la conținut

Paracetamol: evită să combini aceste alimente și băuturi cu acest analgezic sau riști să MORI

PARACETAMOLUL este considerat pe scară largă vindecătorul tuturor bolilor, ajutând la tratarea atât a problemelor minore, cât și a afecțiunilor cronice. Popularitatea sa se datorează în principal faptului că este o pastilă ieftină, sigură și eficientă. Cu toate acestea, consumul neglijent al anumitor băuturi ar putea declanșa reacții adverse potențial letale.

Medicamentul fără prescripție medicală este perceput pe scară largă ca ușor atunci când este administrat în doza recomandată. Dar oamenii de știință devin din ce în ce mai sceptici cu privire la efectele secundare care pot rezulta din utilizarea prelungită, cum ar fi sângerarea internă. Organismele de sănătate avertizează, de asemenea, că amestecarea medicamentului cu anumite băuturi care conțin etanol ar putea avea rezultate potențial fatale.

Țara noastră se află în mod constant pe locul cel mai înalt pentru consumul excesiv de alcool în comparație cu alte țări.

Dar etanolul, ingredientul activ din alcool, poate provoca leziuni potențial letale ale ficatului atunci când este combinat cu paracetamol, avertizează cei de la Drugs. Substanța chimică poate fi găsită și în anumite alimente, în general în concentrații mai mici.

Acesta explică: „Acest lucru poate provoca un efect secundar grav care vă afectează ficatul”.

„Apelați imediat medicul dumneavoastră dacă aveți febră, frisoane, dureri sau umflături articulare, oboseală sau slăbiciune excesivă, sângerări sau vânătăi neobișnuite, erupții cutanate sau mâncărimi, pierderea poftei de mâncare, greață, vărsături sau îngălbenirea pielii sau a albului ochilor.”

Potrivit unei lucrări publicate în British Journal of Clinical Pharmacology, rapoartele privind hepatoxicitatea paracetamolului sunt în creștere la alcoolicii cronici.

Autorii au explicat: „Acești indivizi nu numai că prezintă un risc crescut de leziuni hepatice severe și fatale după supradozajul acut, dar că leziuni hepatice grave similare pot apărea și în cazul utilizării „terapeutice”.

În altă parte a lucrării, echipa observă că este dificil de acceptat că o doză zilnică unică și repetată de cât mai puțin de una până la trei grame de paracetamol ar putea provoca leziuni hepatice severe și fatale la alcoolici.

Ei explică că între cinci și opt procente dintr-o doză terapeutică de paracetamol este în mod normal transformată în metaboliți toxici.

O singură doză de aproximativ 15 grame este însă de obicei suficientă pentru a declanșa o reacție hepatică, explică autorii.

Medical News Today adaugă că reacțiile hepatoxice apar de obicei atunci când acetaminofenul și alcoolul sunt consumate împreună în doze mari.

Acest lucru se datorează faptului că ficatul este responsabil cu descompunerea acetaminofenului și a alcoolului.

NHS, cu toate acestea, afirmă că, în general, este sigur să consumi cantități mici de alcool în timp ce iei analgezicul.

Organismul de sănătate spune: „Consumul unei cantități mici de alcool în timp ce luați paracetamol sau ibuprofen este de obicei sigur.

„Paracetamolul trebuie utilizat cu prudență dacă aveți anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi probleme hepatice.”

În prezent, producătorii recomandă persoanelor care consumă mai mult de trei băuturi alcoolice pe zi să-și întrebe medicul înainte de a lua acetaminofen.

Alte posibile reacții adverse ale combinarii alcoolului și acetaminofenului includ tulburări de stomac, sângerări, ulcere și bătăi rapide ale inimii.

Alimentele care interferează cu absorbția paracetamolului pot include și cele bogate în pectină, carbohidrați și multe tipuri de legume crucifere, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles, varza.

În plus, ceaiul de hibiscus poate reduce și eficacitatea medicamentului, potrivit organismului sănătos Kaiser Permanente.

Într-un studiu mic, s-a stabilit că ceaiul de hibiscus a scăzut nivelul de acetaminofen în special atunci când medicamentul a fost luat după ceai.

Cu toate acestea, nu a fost complet clar dacă scăderile au fost semnificative din punct de vedere clinic.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel