Sari la conținut

Paradox: Cum să mănânci sănătos la fast-food. Ponturi de la specialişti. Care ar fi cel mai bun meniu

aliment periculos
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Uleiul de palmier, periculos pentru sănătate

Deși termenul de „fast-food” în contradicție cu conceptul de „aliment sănătos”, pe măsură ce pretențiile clienților s-au schimbat, și lanțurile de restaurante de acest tip au evoluat și și-au îmbunătăți meniurile.

Totuşi, paradoxal, specialiştii au câteva ponturi prin care putem să alegem alimente sănătoase la un restaurant fast-food.

Nutriționiștii însă ne atrag atenția ca atunci când ne gândim la „fast-food sănătos” să nu ne imaginăm doar la un aliment anume, ci să luăm în calcul un anume mod de a face alegeri alimentare.

Expert: Cum să alegi alimente mai sănătoase

Este vorba despre opțiunile pe care le avem atunci când alegem să luăm masa la un restaurant de acest tip.
Astfel, Luanne Hughes, profesor și educator în domeniul nutriției la Rutgers University’s Cooperative Extension, spune că trebuie să ne concentrăm pe opțiunile din meniu, pentru a alege alimente mai sănătoase, conform USA Today, citat de adevarul.ro.

„E recomandat să căutați meniurile care au legume în compoziție”, a spus Hughes. „Acele sandvișuri care fie vin cu roșii, salată sau spanac sau orice fel de legume pe ele, fie vă permit să adăugați aceste opțiuni”, mai spune ea.

 

 

Hughes mai face o serie de recomandări pentru a crește valoarea nutritivă a mesei de tip fast-food. Spre exemplu, recomandă să alegem carnea gătită la grătar. „Carnea de pui este adesea prezentat ca fiind mai sănătoasă decât alte fast-food-uri, deoarece puiul conține mai puține grăsimi saturate decât carnea roșie. Dar puiul prăjit și consumul în exces de alimente prăjite este nesănătos”, mai spune ea.

„Doar pentru că este pui, nu înseamnă că este mai sănătos decât un burger. Trebuie să vă vedeți cum este preparat”, a spus Hughes, recomandând opțiunea la grătar mai degrabă decât cea prăjită.

Un burger vegetal ar putea fi mai sănătos decât unul cu carne. Dietele pe bază de plante cu o densitate mare de nutrienți au beneficii dovedite pentru sănătate, inclusiv scăderea riscului de obezitate, diabet, boli cardiovasculare, osteoporoză și unele forme de cancer.

Totuși, o alimentație pe bază de plante nu înseamnă automat că este mai sănătoasă. „Dacă legumele sunt prăjite sau gătite în mult ulei, sau dacă pun sosuri pe ele, opțiunea vegetariană nu este neapărat mai săracă în calorii, grăsimi sau sodiu”, a mai spus Hughes.

Meniul personalizat după propriul gust

Sosul poate aduce un plus de sodiu sau zahăr în alimente. Și, deși optarea pentru lipsa sosului este cu siguranță o alegere sănătoasă, uneori un sos bun face un sandviș. Încercați să cereți un sos light sau sos separat. Același lucru este valabil și pentru sosul de salată.

De asemenea, alegeți garniturile din meniu care sunt mai sănătoase. „Poți primi un cartof copt sau o salată și un parfait de iaurt”, mai spune nutriționista. Pe de altă parte, nutriționiștii sunt de acord că e foarte importantă cantitatea de alimente pe care o consumăm. Unele restaurante de tip fast-food au renunțat la porțiile „supersize”, dar porțiile sunt, în continuare, foarte mari.

 

Și băuturile sunt importante. „Cu cât pui mai multe elemente în băutura ta, cu atât mai multe calorii și zahăr adaugi la dieta ta”, a spus Hughes, sugerând să renunțăm la frișca bătută sau la crema adăugată. „Unele dintre acele cafele sofisticate pe care le poți comanda au sute și sute de calorii în plus.”

Nutriționista însă mai face trei recomandări. Spre exemplu, în loc de cartofi prăjiți, optați pentru iaurt, fructe sau gustări de legume. Alegeți o sticlă de apă în loc de una de suc. De fapt, mai bine să păstrați la îndemnă o sticlă de apă, din material reutilizabil. Asta vă va face și economii.

Analizați meniul online, înainte de a ajunge în fața casierei, unde vă veți grăbi să faceți alegeri. „Cu toții trăim vieți nebunești, ocupate și agitate. Așa că este nevoie doar de un pic de planificare, fie că este vorba de a vă uita la meniuri înainte de a pleca sau de a veni cu un plan pentru ce gustări veți alege”, a spus Hughes.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel