Sari la conținut

Iată ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci fast food. Cu siguranță nu știai! 

Consumul de mâncare fast food este ca și cum ai oferi organismului tău o infecție bacteriană, potrivit unor noi cercetări asupra modului în care dieta bogată în grăsimi afectează sistemul imunitar.

Oamenii de știință au descris alimentele bogate în grăsimi și calorii drept „dieta occidentală”. Potrivit unui studiu, publicat în Cell, când șoareciiau fost introduși în regim, alimentele bogate în grăsimi „au indus inflamație sistemică” care a persistat chiar și după ce șoarecii au revenit la dieta normală.

Alimentele conțineau multe grăsimi și zahăr și nu prea multe fibre. Când un șoarece le mănâncă, răspunsul inflamator al sistemului său imunitar era asemănător cu ceea ce ar face în prezența unei infecții bacteriene.

Iată ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci fast food. Cu siguranță nu știai! 

„Dieta nesănătoasă a dus la o creștere neașteptată a numărului anumitor celule imunitare din sângele șoarecilor”, a spus cercetătoarea Anette Christ, într-un comunicat de la Universitatea din Bonn din Germania.

Deși inflamația s-a disipat odată ce dieta nesănătoasă a fost înlocuită cu una mai bună, modificările genetice legate de un răspuns imunitar agresiv pe care l-a adus dieta occidentală au rămas.

Acest tip de efect persistent nu este nemaiauzit: corpul folosește un fel de „memorie” a experiențelor sale trecute pentru a se proteja mai bine în viitor, deși acele experiențe trecute sunt adesea lucruri precum infecțiile.

Când apare un agent patogen periculos, acesta deblochează amintirile sistemului imunitar, astfel încât apărarea organismului să poată genera un răspuns mai rapid și mai eficient.

Noua cercetare extinde acest concept la alimentele cu valoare nutritivă slabă

Fast food-ul determină astfel organismul să recruteze rapid o armată uriașă și puternică”, au explicat cercetătorii.

Potrivit oamenilor de știință, a avea un sistem imunitar mai stimulat ar putea avea consecințe asupra sănătății pe drum, cum ar fi diabetul și problemele cardiace.

„Bazele unei diete sănătoase trebuie să devină o parte mult mai proeminentă a educației decât sunt în prezent”, a spus cercetătorul Eicke Latz în declarație.

„Numai astfel putem imuniza copiii într-un stadiu incipient împotriva tentațiilor industriei alimentare. Copiii au de ales ce mănâncă în fiecare zi. Ar trebui să le dăm posibilitatea să ia decizii conștiente cu privire la obiceiurile lor alimentare”, a mai spus acesta.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel