Sari la conținut

Părintele Calistrat: Ce se întâmplă cu sufletul după moarte

Părintele Calistrat explică ce se întâmplă cu sufletul după moarte… „Timp de trei zile, sufletul stă strict lângă trup”. Vede viața ca o clipă.

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu sufletul după moarte…? Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași a explicat, în emisiunea BZI LIVE, ce se întâmplă cu sufletul după ce  murim.

Iată care sunt etapele prin care trece sufletul, până ajunge la tronul lui Dumnezeu.

Potrivit tradiției ortodoxe, sufletul este nemuritor și trece prin două judecăți. Părintele Cleopa ne spune că:

„În ziua întâi, când moare omul, sufletul lui stă acolo unde a ieşit din trup, şi dacă trupul este acolo, îl ţine îngerul de la botez lângă trup timp de 24 de ceasuri.

Citeste si:

Să zicem că trupul e pe o laiţă sau în sicriu, sau pe catafalc, sau pe o masă. Îngerul nostru de la botez, care este ajutătorul nostru până la moarte, ne păzeşte şi stă o zi şi o noapte lângă trup”.

Părintele Calistrat: „Vede toată viața ca într-o clipă, îngerul îl plimbă peste tot”

Părintele Calistrat ne spune că, după moarte, sufletul iese din trup și, timp de trei zile, nu îl părăsește.

„Îngerul dat de la naștere îl plimbă peste tot, îi arată tot ce a făcut în viață, atât cele bune, cât și cele rele.

În cea de-a treia zi, sufletul îl însoțește pe trup la biserică, unde preotul îi face slujba de înmormântare și de dezlegare.

Apoi, trupul este dus la mormânt și pus în groapă, unde capacul este pus peste sicriu, iar groapa este pecetluită.

După acest moment, sufletul este luat de îngeri și plimbat prin vămile văzduhului, până la tronul lui Dumnezeu. Atunci are loc Judecata de Apoi.

Din clipa în care am închis ochii și ni s-a aprins lumânarea, timp de trei zile sufletul stă strict lângă trup. Vede toată viața ca într-o clipă, îngerul îl plimbă peste tot, și bune, și rele, e o imagine permanentă de videoclișee, care nu țin de mințile noastre și de explicațiile pământești.

Iar în a treia zi, sufletul însoțește pe trup în biserică cu sicriul, unde preoții fac slujba de înmormântare și de dezlegare și îi dau cuvenita dezlegare de pe urmă și apoi îl duc la mormânt și îl pun în groapă.

Odată pus în groapă, îi pune capacul și pecetluiește groapa. Atunci sufletul e luat de îngeri, cu puterea fulgerului o ia spre vămile văzduhului și cu puterea gândului a trecut toate vămile, până la tronul lui Dumnezeu, atât de mare este viteza.

În timp ce parcurge aceste vămi, cu mintea adamică ieșită din trupul stricăcios și rațional care te trage la rău, el vede că acolo în vămi sunt niște neajunsuri, unde sunt scadențe.”, a explicat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

„30 de zile vom merge prin muncile Iadului”

„După cele șase zile, când sufletul a fost plimbat de înger prin Rai, urmează cele 30 de zile de mers prin muncile Iadului.

Este nevoie de atât de multe zile, pentru a le putea parcurge și a vedea cât de mare este osânda celor care nu au știut de Dumnezeu. La vederea acestor lucruri, sufletul se înfricoșează, fiindcă acolo vede tristețe, supărare, gemete, plânsete și rugăminți.

După ce am văzut cele șase zile frumusețile Raiului, ăsta este de fapt parastasul de noua zi, pentru că a treia zi noi facem praznicul.

Așadar, 30 de zile vom merge prin muncile Iadului, ca să le putem parcurge, să vedem cât de mare este osânda celor care n-au știut pe Dumnezeu.

Sufletul se înfricoșează, că acolo se văd tristețe, supărare, gemete, plânsete, rugăminți, dar Dumnezeu e surd la ele, pentru că Scriptura ne spune foarte clar.

După viață nu există pocăință. În ce te va găsi moartea, într-aceea te va lua, în ce te va găsi mortea, într-aceea te va judeca”, a mai spus părintele la BZI LIVE.

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.