Categories: Ştiri sănătate

Parlamentul dezbate legalizarea canabisului medicinal. Ce şanse are noua lege

Proiectul pentru legalizarea tratamentului cu cannabis medicinal se află în aceste zile este în dezbatere în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, după aproape patru ani de blocaj. Este vorba de reglementări suplimentare, legate de posibilitatea de plantare în România a plantelor din care se extrage, de fapt, produsul care stă la baza medicamentului utilizat.

Legalizarea canabisului în scop medical în România, pe post de calmant pentru pacienții cu boli cronice aflați în fază terminală, a fost iniţiată de fiica unei femei ucise de cancer. În prezent, potrivit statisticilor, mai puţin de 10% dintre pacienții români au acces la acest tip de tratament paleativ.

Demersuri parlamentare întârziate

Acum, proiectul de lege așteaptă un raport comun de la Comisia de Sănătate, Comisia de Apărare și Comisia de Agricultură, pentru a putea intra la vot în plen.

Proiectul de lege depus acum 3 ani la Parlament prevede, în esență, posibilitatea prescrierii, de către medicul specialist, de calmante ce conțin canabis sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau pentru inhalare. Proiectul de act normativ prevede explicit că fumatul de canabis nu este permis.

Proiectul de lege ce prevede legalizarea canabisului medicinal ca analgezic pentru pacienții în fază terminală a fost inițiat de Cristina Dumitrache (deputat PSD, fost membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților) și Emanuel Ungureanu (deputat USR, vicepreședinte Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților) și a adunat, la vremea respectivă, semnăturile a 85 de parlamentari de la toate partidele parlamentare – PSD, Pro România, USR, PNL și ALDE.

Potrivit hotnews.ro, proiectul de lege a pornit de la Alexandra Ana Cârstea, o tânără a cărei mamă, Victoria, a fost răpusă de cancer la începutul anului 2019. În amintirea mamei ei, Alexandra a denumit proiectul de lege „Victoria” și luptă pentru ca alți pacienți cu boli terminale să aibă acces la calmante pe bază de canabis. Ea a devenit, în acești ani, principala voce a legalizării canabisului medicinal în România.

Alexandra a inițiat o petiție care a adunat zeci de mii de semnături și a reușit să împingă apoi în Parlament proiectul de lege pentru legalizarea canabisului medicinal, pe care și-au pus semnătura aproape 100 de parlamentari de la toate partidele.

De ce a fost ținută legea la sertar

Nelu Tătaru (PNL), fost ministru al Sănătății și președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, spune că, în calitate de medic, știe „ce înseamnă durerea” și își dorește să „curme” durerea pacienților: El a dat de înțeles că susține adoptarea proiectului de lege, cu toate că l-a ținut ani întregi la sertar, însă își dorește mai întâi clarificarea unor aspecte din proiect, pentru ca, odată aprobat, acesta să nu poată fi atacat.

De cealaltă parte, deputata Cristina Dumitrache (PSD), inițiatoarea proiectului de lege, motivează că și-a dorit ca România „să nu fie o simplă piață de desfacere. Le putem oferi pacienților noștri produse de calitate.” ”Pacienții noștri, din disperare, ori ajung să comită ilegalități, ori ajung să treacă granița”, a avertizat Cristina Dumitrache.

Liderul AUR, George Simion, a anunțat că va susține proiectul de lege și a promis că, dacă partidul său va ajunge la guvernare, canabisul medicinal va fi legalizat în România.

Ministerul Sănătății va susține legea, dar cu amendamente proprii

Invitat insistent, de mai multe ori, inclusiv de președintele Comisiei de Sănătate, Nelu Tătaru, să explice motivele pentru care instituția condusă de Alexandru Rafila nu susține proiectul de lege, consilierul onorific al ministrului, psihiatrul Gabriel Diaconu nu le-a putut explica clar motivele, dar a promis că Ministerul Sănătății ar putea susține proiectul, cu condiția să depună propriile amendamente.

Prezent la dezbatere, președintele Agenției Naționale a Medicamentului, Răzvan Prisada, a declarat că subiectul utilizării canabisului în scop medical este unul actual și la nivelul Agenției Europene a Medicamentului.

Prisada mai spune că astfel de medicamente – două aprobate oficial la nivelul Uniunii Europene – pot fi aduse în acest moment în România pe o procedură de nevoi speciale pentru pacienți, însă Agenția Națională a Medicamentului nu a avut, până acum, astfel de solicitări.

În schimb, reprezentantul Agenției Naționale Antidrog, aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, a anunțat că MAI nu susține adoptarea proiectului de lege.

De asemenea, șeful Secției de combatere a traficului de droguri din cadrul DIICOT a precizat că, în acest moment în România, consumul de canabis este incriminat ca infracțiune, iar această lege ar aduce o dezincriminare pe segmentul medical.

Șeful Secției de combatere a traficului de droguri din cadrul DIICOT i-a îndemnat pe membrii Comisiei de Sănătate să aibă în vedere faptul că, în acord cu legislația actuală, va exista o ”criminalitate asociată” unei eventuale legalizări a canabisului medicinal: „THC, substanța activă, rămâne foarte mult în sânge – mă refer aici la conducerea sub influență etc.”

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

2 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

2 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

3 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

3 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

4 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

4 ore ago

Citeste si: