Sari la conținut

Parodontoza. Primele semne de alarmă. Cum știi dacă afecțiunea a avansat?

Parodontoza este o boală a dinților frecventă, cauzată de igiena dentară precară. Aceasta poate fi vindecată atunci când este depistată în timp util, însă este important să știi care sunt primele semne și când este necesar să te duci la medic.

Știai că afecțiunile dentare au o legătură strânsă cu afecțiunile de inimă? De fapt, aproximativ 91% dintre persoanele care au proleme de inimă suferă de anumite afecțiuni dentare.

Sănătatea dentară este foarte importantă pentru sănătatea întregului organism. Prin urmare, este esențial să recunoști primele semne de alarmă care îți dezvăluie că dinții tăi nu mai sunt la fel de sănătoși.

Parodontoza poate fi o afecțiune foarte dificilă care provoacă dureri acute și, în final, căderea dinților dacă nu este tratată la timp.

Primele semne ale parodontozei

Aceasta presupune o infecție la nivelul țesuturilor care înconjoară dinții, în termenii de specialitate acesta fiind numit parodonțiu.

Faza incipientă a bolii este gingivita și are la bază igiena precară a danturii. Dacă dinții nu sunt ăngrijiți în mod corespunzător, iar placa bacteriană nu este îndepărtată zilnic, aceasta se depune și atacă țesuturile de susținere a dinților.

Primul indiciu care va vorbi despre necesitatea adresării la medic vor fi sângerările gingivale, inflamarea ușoară a gingiilor sau unele dureri ușoare. Deși de cele mai multe ori aceste simptome sunt ignorate, este indicat să te adresezi medicului stomatolog. Eliminarea acestor probleme poate avea loc printr-o procedură de detartraj, notează ziarmedical.ro.

Dacă însă aceste semne ale unei sănătăți dentare precare sunt ignorate și tartrul nu este îndepărtat la timp, apar primele simptome ale parodontitei:

  • halitoză (respirație urât mirositoare)
  • retragerea gingiilor ca urmare a inflamației
  • dezgolirea rădăcinilor dinților
  • dureri în timpul meselor la contactul cu alimente fierbinți sau reci
  • mobilitatea dinților

Aceste simptome vorbesc deja despre o evoluție a bolii și nu mai pot fi ignorate. Adresarea la un cabinet stomatologic este obligatorie. Pentru a preveni durerile intense și pierderea danturii, este indicată o igienă orală riguroasă.

Ce poți face pentru a evita problemele dentare?

  • periajul dinților
  • folosirea zilnică a aței dentare
  • detartrajul

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel