Sari la conținut

Pașaportul european de vaccinare prezentat de către Comisia Europeană. Care este poziția României?

certificatul de vaccinare

Pașaportul european de vaccinare este unul dintre subiectele cele mai dezbătute în ultima perioadă, țările Uniunii Europene prezentând poziții pro și contra pentru aprobarea unui asemenea pașaport.

”În privința întrebării despre cum ar putea arăta pașaportul verde digital: vom înainta o propunere legislativă în luna martie”, a declarat, luni, Ursula von der Leyen, conform presei internaţionale.

Grecia și Austria solicită altor state UE să adopte „pașapoarte” de vaccinare împotriva coronavirusului, care ar putea ajuta la reînvierea industriei turistice afectate de Europa.

Ideea unui astfel de document, care ar putea fi un certificat, ar fi să le permită celor care au fost vaccinați să călătorească liber în interiorul UE.

Pașaportul european de vaccinare

Propunerea a fost prezentată în timpul unei discuții virtuale între liderii UE.

Dar un pașaport de vaccin se confruntă cu opoziție din partea celor 27 de state membre ale blocului.

Franța și Germania spun că astfel de documente ar putea fi premature, deoarece datele privind eficacitatea vaccinurilor în prevenirea unei persoane de a purta sau transmite virusul sunt incomplete.

Există, de asemenea, îngrijorări că posibilitatea unei minorități vaccinate să se bucure de călătorii în străinătate, în timp ce alții, cum ar fi tinerii care nu sunt considerați o prioritate pentru inoculare, ar continua să se confrunte cu restricții ar fi discriminatoriu.

O altă complicație este răspândirea rapidă a variantelor Covid mai contagioase – formele englezești, sud-africane și braziliene – și posibilitatea unor viitoare mutații. Deci, este mai probabil ca oamenii să aibă nevoie de mai multe doze de rapel pentru a rămâne protejați.

Grecia – ca și Israel – are deja certificate de vaccinare digitale, iar alte țări precum Danemarca și Suedia au vorbit despre dezvoltarea lor.

Vicepremierul grec Akis Skertsos a declarat pentru BBC că un certificat digital comun „nu este deloc discriminatoriu”. El a susținut că turiștii nevaccinați ar putea vizita Grecia și în această vară, dar procedura pentru ei ar fi mai lentă – ar trebui să fie testați și ar trebui să se autoizoleze la sosire.

Grecia și Cipru au fost de acord să admită turiștii israelieni negativi Covid în această vară – cei care își pot dovedi statutul cu certificatul digital „verde” israelian.

Ministrul grec al turismului, Harry Theocharis, a declarat că se poate ajunge la un acord similar cu Marea Britanie. Cu toate acestea, guvernul britanic nu a aprobat încă niciun certificat de vaccinare.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că vor dura trei luni pentru a crea un sistem de date pentru utilizare la granițe și în sistemele naționale de asistență medicală, dar că majoritatea țărilor au fost de acord că „un certificat digital de vaccinare” ar putea fi necesar în viitor.

Deoarece unele țări din UE se luptă acum cu un al treilea val de virus, există tensiuni legate de restricțiile unilaterale la frontieră. Germania este ultima care a primit o plângere de la Comisia Europeană, deoarece a impus noi controale de poliție la frontierele cehe și austriece.

Klaus Iohannis: Certificatul de vaccinare, bun pentru „scopuri medicale”

Franța consideră dezbaterea „prematură”, în condițiile în care doar o mică parte a populației are acces la vaccinuri. Germania are o abordare similară

Belgia, Olanda și România și-au exprimat, de asemenea, reticențele cu privire la propunere.

Astfel, preşedintele Klaus Iohannis a spus, după reuniunea Consiliului European, că paşaportul de vaccinare ar trrebui utilizat „în scopuri medicale”, fără a menţiona eventualul său rol în ceea ce priveşte mobilitatea titularului, în contextul pandemiei.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: