Sari la conținut

Pasteis de nata, desertul portughez apreciat în toată lumea! Puțini știu rețeta inventată de călugării ieronimi

Pasteis de nata sau pastel de nata este o prăjitură căutată de toți vizitatorii care ajung la Lisabona, devenind, în timp, desertul simbol al orașului.

Specialiștii spun că nicăieri în lume gustul prăjiturelelor pasteis de nata nu poate concura cu cel de la cofetăria Mănăstirii Ieronimilor din Lisabona.

Însă din aproape în aproape, patiserii au reușit să reconstituie rețeta secretă a călugărilor catolici.

E vorba de o mini tartă din foietaj cu cremă tradițional portugheză. Povestea spune că prăjiturica a fost inventată în sec. XVIII de călugării catolici din mănăstirea Santa Maria de Belem din Lisabona, în dorința de a strânge fonduri pentru biserică.

Secretele acestui foitaj cu cremă de vanilie și scorțișoară a fost dezvăluit și de chef Nicolaie Tomescu, în rețeta publicată și exemplificată, pas cu pas, pe site-ul său chefnicolaietomescu.ro.

Este nevoie de Un aluat foitaj (400 g)

Un ou întreg

4 gălbenușuri (70-80 g)

150 g zahăr tos

Coaja de la o lămâie

250 g smântână cu minim 32% grăsime

1 lingură extract de vanilie

Optional zahăr pudră și scorțișoară măcinată pentru servit.

Preîncălzim cuptorul la 260 de grade celsius, cu jumătate de oră înainte de a ne apuca de intins aluatul în forme.

Prima dată ne ocupăm de crema de gălbenușuri și vom pune într-un castron bine spalat și degresat gălbenușurile împreună cu zahărul, extractul de vanilie, coaja de lămâie și smântâna.

Așezăm cu mare atenție castronul pe o oală cu apă, pe care o punem la fiert, astfel încât fundul castronului să nu atingă apa.

Amestecăm încontinuu, până obținem o cremă fină și  de consistența unui sos, nu trebuie să fie groasă.

Citește rețeta integral exemplificata cu fotografii AICI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel