Sari la conținut

Pline de E-uri aceste pastile de gât! Un studiu InfoCons le-a identificat pe cele mai periculoase

Unele produse de tip pastile de supt împotriva răcelii şi gripei conţin peste 10 aditivi alimentari de tip E, potrivit rezultatelor unui studiu publicat vineri de asociaţia de protecţie a consumatorilor InfoCons.

Asociaţia a analizat 30 de produse de acest tip cu privire la conţinutul de E-uri şi de zahăr sau îndulcitori.

Pe primul loc în topul InfoCons al pastilelor analizate în legătură cu conţinutul de E-uri se află Septolete Măr, despre care asociaţia de protecţie a consumatorilor susţine că ar conţine 18 E-uri. Septolete Lemon conţin 15 E-uri, iar Septolete Cherry – 10 E-uri.

Pastilele Strepsils Căpşuni fără zahăr conţin 5 E-uri, la fel ca Tantum Verde Lămâie, Tantum Verde Mentă, Tantum Verde Eucalipt şi Decasept.

Potrivit sursei citate, pastilele de supt împotriva răcelii şi gripei care conţin cele mai puţine E-uri din lista prezentată de InfoCons sunt Strepsils Intensiv Miere şi Lămâie, care nu au niciun aditiv alimentar, iar Faringosept Vanilie, Faringosept Miere şi Lămâie, Faringosept Mentă sau Strepsils Eucalipt conţin un singur aditiv alimentar.

În topul întocmit de InfoCons pentru conţinutul de zahăr sau de îndulcitor, pe prima poziţie se află Strepsils Clasic, cu 1496,37 mg per pastilă.

Pentru numeroase produse nu se menţionează conţinut de zahăr sau de îndulcitor, printre care Tantum Verde Lămâie, Tantum Verde Eucalipt, Septolete Măr, Faringosept sau Strepsils Lemon fără Zahăr, potrivit studiului realizat de InfoCons.

Asociaţia menţionează că „doar 43% din produsele studiate au avut cantitatea de zahăr/îndulcitor menţionată pe etichetă, deşi toate produsele au avut în componenţa lor zahăr/îndulcitori. În cadrul studiului sunt prezente şi produse care au în componenţa lor diverse gusturi de fructe, însă acestea au de fapt AROME ale fructelor respective”.

„Citiţi eticheta! Chiar dacă cumpărăm de la farmacie, surprizele pot apărea oricând şi pentru o banală răceală sau gripă când ne doare gâtul să fim atenţi să nu cumpărăm produse care conţin mult zahăr, multe E-uri sau dacă cumpărăm astfel de produse măcar să o facem în cunoştinţă de cauză”, avertizează InfoCons în comentariul la studiu semnat de preşedintele asociaţiei, Sorin Mierlea.

Organizaţia InfoCons se prezintă drept o asociaţie naţională de protecţia consumatorilor şi unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International. InfoCons este o asociaţie de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel