Păstura, cel mai concentrat medicament apicol

Păstura, cel mai concentrat medicament apicol conform experților din domeniu. Aceasta este un produs al stupului care se formează în interiorul acestuia din mai multe ”produse” ala albinelor

Păstura cel mai complex produs al stupului

Păstura conține practic câte puțin din fiecare produs al stupului: grăuncioare de polen, picături de miere, firicele de lăptișor de matcă și bucățele de ceară.

Acest preparat astfel obținut este păstrat în stup ca hrană pentru larve, urmând a fi consumat pe perioada iernii, când sezonul florilor s-a încheiat și albinele hibernează.

Cum se ”fabrică” păstura

Polenul cules de albine și adus în stup, pe care apicultorii nu îl colectează, este depus de albine în fagurii de miere și sigilat cu salvia lor și ceară.

Din acest motiv păstura se mai numește „pâinea albinelor”. Două treimi din fiecare celulă este umplută cu polen, apoi este acoperită cu miere și ceară. După ce celula este făcută etanș, începe procesul de fermentație.

Prin faptul că este introdus adânc în stup și conservat într-o celulă de fagure, polenul „colectează” mulți alți nutrienți, îndeosebi enzime și compuși din miere, dobândind o valoare nutrițională și energetică mult mai mare datorită procesul de fermentație.

Acest tip de fermentație pe bază de acid lactic care are loc aici este asemănător celui petrecut cu iaurtul și alte produse lactate. După ce fermentația s-a încheiat cu succes, păstura se transformă într-un produs bogat în aminoacizi, fitohormoni, flavonoide, minerale și numeroși compuși activi din punct de vedere biologic.

 

Păstura are o rată de absorbție în corp bună

Biodisponibilitatea (rata de absorbție în corp) a păsturii este cel puțin de 3 ori mai mare decât a granulelor de polen. Întrucât se procură mai greu și este mai importantă pentru stup, păstura este mai scumpă decât polenul. Datorită efectului energizant, este recomandat ca păstura să fie consumată dimineața devreme.

Recent Posts

Moment de cumpănă pentru maestrul Florin Piersic, aflat în stare gravă la spital. Medeea Marinescu: „să ne rugăm”

Maestrul Florin Piersic este internat în spital și deși starea sa se menține stabilă, nu…

7 minute ago

A doua zi de Paști. Ce trebui să faci în Lunea Albă pentru a avea noroc tot anul

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după…

37 de minute ago

Un tip banal de activitate fizică scade riscul de deces prin infarct cu aproape 40%

Un nou studiu realizat de cercetătorii englezi a avut rezultate surprinzătoare privind scăderea substanţială a…

57 de minute ago

Bucureştenii au înroşit liniile de urgenţă de la salvare

Peste 6.500 de persoane au apelat la Serviciul de ambulanţă Bucureşti - Ilfov în minivacanţa…

o oră ago

Cât timp este recomandat să păstrezi salata de boeuf în frigider? Marea greșeală a românilor care ajung să se confrunte cu intoxicație alimentară

Salata de boeuf este unul dintre principalele preparate care se găsește pe mesele românilor în…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic