Sari la conținut

Corupție la nivel înalt. Patronul farmaciilor Sensiblu, Punkt și Dr. Max, arestat

Corupție la nivel înalt. Patronul farmaciilor Sensiblu, Punkt și Dr. Max, arestat.

Jaroslav Haščák, cofondatorul Penta Investments, a fost reţinut de poliţia slovacă, în urma unui raid asupra sediului Penta. Acesta este acuzat de fapte de corupţie şi spălare de bani. Cu o avere de câteva miliarde de dolari, Haščák are o avere considerabilă și în România. Grupul Penta deține farmaciile Sensiblu, Punkt și Dr. Max, dar și casele de pariuri Fortuna.

https://www.obiectivdesuceava.ro/wp-content/uploads/2020/12/hascak-e1606846973675.jpg

Marți, 1 decembrie, zeci de poliţişti au luat marţi cu asalt sediul Penta Investment din Bratislava, potrivit raportărilor din media locală. Nu există încă declaraţii din partea poliţiei slovace sau din partea Penta Investments. Avocații Penta au confirmat arestarea, dar nu au dezvăluit care sunt acuzațiile împotriva lui Jaroslav Haščák, potrivit spectator.sme.sk.

Corupție la nivel înalt

Afaceristul era deja vizat de poliție și procurori într-un alt caz controversat. Înainte de arestare, Haščák mai fusese chemat la poliție pentru un interogatoriu referitor la așa-numitul caz „Gorilla” care presupunea tranzacții ilegale suspecte.

Cazul este numit după un dosar care conține înregistrări ale poliției cu întâlnirile dintre politicieni și lideri de afaceri într-un apartament din Bratislava în 2005-2006.  Poliția susține că s-au încheiat acorduri de corupție.

Conform presei slovace, ancheta „Gorilla” este un dosar demarat împotriva criminalității organizate și de legături suspecte cu instituțiile statului. Dosarul a plecat de la valul de reacții în societatea slovacă, și de indignarea cu privire la asasinarea jurnalistului de investigație Jan Kuciak de acum doi ani.

Asasinarea lui Kuciak și a iubitei sale a declanșat uriașe demonstrații de stradă în Slovacia. Furia manifestanților a dus la demisia prim-ministrului Robert Fico. Partidul acestuia a fost, de altfel, sancționat dur de electorat, la alegerile desfășurate recent obținând cel mai slab rezultat din 2002 încoace.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.