Sari la conținut

Patru dintre cele mai frecvente simptome ale cancerului de col uterin

endometrioză
Sursă foto: pixabay
Care sunt cele mai cunoscute afecțiuni ginecologice

Înregistrările NHS arată că 4,6 milioane de femei, care sunt eligibile pentru screening-uri cervicale, nu au acceptat oferta sau nu sunt la curent cu controlul de sănătate.

Examinările de col uterin (adică testele de frotiu) sunt disponibile femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani. Femeile cu vârsta de până la 49 de ani sunt invitate la un test de frotiu la fiecare trei ani, subliniază NHS. Începând cu 50 de ani, oamenii sunt invitați la fiecare cinci ani, dar dacă ați ratat ultimul control al colului uterin.

Organizația de caritate Jo’s Cervical Cancer Trust spune că jumătate din toate cancerele de col uterin apar la femei care nu au fost niciodată testate sau nu sunt la curent cu screening-ul.

Directorul său executiv, Samantha Dixon, a declarat pentru BBC: „Prin screening și vaccinarea HPV, putem elimina cancerul de col uterin”.

Patru dintre cele mai comune simptome ale cancerului de col uterin

Cancer Research UK a evidențiat patru dintre cele mai comune simptome ale cancerului de col uterin de care trebuie să fii conștient.

Prima este „sângerarea vaginală neobișnuită”, adică atunci când există orice tip de sângerare în alte momente decât perioada menstruală.

Orice sângerare între menstruații, în timpul sau după actul intim, sau în orice moment după menopauză, trebuie raportată medicului dumneavoastră.

În unele cazuri, sângerarea după actul intim poate fi cauzată de ectropion, care este atunci când celulele de obicei din interiorul canalului cervical se află pe suprafața exterioară a colului uterin.

Această afecțiune „inofensivă” poate fi provocată de modificări hormonale, care pot apărea în timpul sarcinii sau atunci când luați pilula contraceptivă.

Un alt indiciu posibil al cancerului de col uterin de care trebuie să fii conștient este „durerea sau disconfortul în timpul actului intim”.

Orice scurgere vaginala care miroase neplacut trebuie raportata si medicului dumneavoastra; la fel ca orice durere simțită în zona dintre oasele șoldului.

Patru semne comune ale cancerului de col uterin:

  • Sângerare vaginală neobișnuită
  • Durere sau disconfort în timpul actului intim
  • scurgeri vaginale
  • Durere în zona dintre oasele șoldului (pelvis).

Ce este cancerul de col uterin?

Cancer Research UK explică: „Cancerul de col uterin este atunci când celulele anormale din mucoasa colului uterin cresc într-un mod necontrolat și în cele din urmă formează o creștere (tumoare).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel