Sari la conținut

Patru lucruri pe care trebuie să le știe orice adult care poartă aparat dentar

dental braces

Zambetul perfect este dorinta multor adulti, de aceea, cei mai multi dintre ei apeleaza la tratamente ortodontice pentru o aliniere perfecta a danturii. Desi aparatul dentar tinde sa fie asociat cu copiii, in prezent, multi adulti aleg sa poarte un aparat dentar special pentru a scapa de complexul dintilor strambi.

Din momentul in care incepem sa purtam aparat dentar, indiferent de varsta, ne asumam o responsabilitate importanta. Acest lucru este necesar, deoarece in aceasta perioada dintii au nevoie de o atentie deosebita pentru a-i proteja de degradare, de colorare si de boli gingivale. Ar trebui, de asemenea, sa fie luate masuri de precautie pentru a evita deteriorarea aparatului dentar. De exemplu, este recomandat sa se evite consumul de dulciuri gumate sau lipicioase.

Citeste in continuare pentru aafla de la dr. Andra Custura, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile, care suntcelemai importante 4 trucuri pentru a ne mentine dintii sanatosi in timpul purtarii aparatului dentar.

Secretul periajuluicand porti aparat dentar

Cu toate ca perierea de doua ori pe zi este recomandarea standard de ingrijire orala, atunci cand purtati aparat dentar, ar trebui sa va spalati dupa fiecare masa – chiar si dupa micile gustari din timpul zilei sau din noapte. Acest lucru este important deoarece particulele de alimente se prind usor in aparatul dentar si, cu cat sunt lasate mai mult timp pe dinti, cu atat riscul de a dezvolta probleme dentare creste. Este recomandat sa folositi o periuta de dinti moale, cu peri rotunzi sau o periuta de dinti electrica.

Incepeti prin a va clati gura cu apa, pentru a aduna mancare blocatape aparatul dentar. Este important sa va spalati pe fiecare dinte la linia gingiei si atat deasupra cat si sub aparatul dentar. Periati linia gingiei in primul rand, prin tinerea periutei de dinti la un unghi de 45 de grade. Se clateste din nou dupa periaj, pentru a indeparta toate resturile de mancare”, afirma dr. Andra Custura.

Metode vitale de igiena a dintilor

Folositi ata dentara cel putin o data pe zi.Asigurati-va ca aveasta intra sub dinti, dar si sub aparatul dentar. Pentru a curata mai usor pe sub fire, exista un dispozitiv special, care se poate cumpara de la farmacii. Ata cerata este mai usor de folosit decat ata normala, pentru ca aluneca intre dinti si poate curata foarte bine zonele mai greu accesibile atunci cand purtati aparat dentar.

Daca aveti spatiu mai mare intre dinti, puteti folosi o perie interdentara, care patrunde intre dinti si functioneaza mai bine decat ata dentara obisnuita. O alta optiune pentru zonele greu accesibile este un irigator oral. Fluxul sau de apa care pulseaza poate indeparta placa si resturile alimentare aflate intre dinti si pe aparatul dentar. De asemenea, nu uitati de clatirea la final cu o apa de gura speciala.Toate acestea duc la o buna igiena orala si previn aparitia cariilor si pierderea dintilor.

Alimentatia conteaza atunci cand purtati parat dentar

Atunci cand purtati aparat dentar, trebuie sa fiti mai atenti la ceea ce mancati. Daca mancati prea multe alimente care contin zahar si amidon, placa dentara se va formade-a lungul apratului dentar, care poate provoca colorarea dintilor, cauzand carii sau boli ale gingiilor. Ar trebui sa evitati in special alimente lipicioase si gumate, cum ar fi fructele uscate, caramel, caramele, porumb fiert si guma de mestecat, toate acestea se pot bloca si pot fi greu de eliminat din aparatul dentar.

Alimentele solide sunt o alta categorie care trebuie evitata. Alimente cum ar fi nuci, floricele de porumb si carne de vita pot rupe firele si pot slabi aparatul dentar. Chiar si alimentele sanatoase, cum ar fi mere si morcovi cruzi, potaduce probleme, deoarece textura lor poate deteriora firele. Pentru a manca alimente crocante, trebuie sa le taiati in bucati, iar muscatura sa fie de dimensiuni mici”, spune specialistul.

Sfaturi utile

Daca sunteti prinsi fara o periuta de dinti, clatiti energic gura cu apa simpla sau apa de gura si periati dintii cat mai curand posibil. De asemenea, in cazul in care aparatul dentar sau firele irita interiorul buzelor, puteti plasa o ceara speciala pe ele pentru a preveni acest lucru. Puteti cumpara acesta ceara de la farmacii sau pur si simplu intrebati medicul stomatolog sau ortodont si veti primi cele mai bune sfaturi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel