Categories: Ştiri sănătate

Pe cine înțeapă țânțarii și de ce? Află ce persoane sunt mai predispuse să fie mușcate

Pe cine înțeapă țânțarii și de ce? Află ce persoane sunt mai predispuse să fie mușcate.

Probabil că este întrebarea pe care majoritatea copiilor mușcați de țânțari o pun părinților, după ce observă că ei sunt ciuruiți pe mâini și picioare, în timp ce frații sau prietenii lor n-au nicio urmă de mușcătură.

„Fiindcă ai sângele dulce”, se grăbeau să răspundă părinții. Fără să știe, aceștia explicau, în modul cel mai simplistic, de ce unele persoane sunt predispuse mușcăturilor țânțarilor iar altele nu.

Pe cine înțeapă țânțarii și de ce? Află ce persoane sunt mai predispuse să fie mușcate

Potrivit experților, există anumiți factori, anumite legături între gene, grupa de sânge și atracția manifestară de țănțari.

  • Genele și grupa sangvină

Se pare ca o prima explicatie la aceasta situatie este legata de gene. Genele sunt cele care dicteaza tipul de sange, dar si compozitia chimica a organismului. Astfel, in urma cercetarilor s-a observat ca aproximativ 85% din populatie secreta un semnal chimic in piele, indicator al grupei sangvine. Rezultatele au dezvaluit ca tantarii sunt atrasi de acest tip de oameni si ca au ca preferinta grupa 0, urmata de grupele B si A.

  • Mirosul pielii

Cercetatorii au observat ca tantarii sunt atrasi de persoanele care au o concentratie ridicata de colesterol pe piele, fapt ce nu are nicio legatura cu cantitatea de colesterol din sange. Acesta dintai este un produs determinat de metabolism. De asemenea, produsii rezultati prin transpiratie − ca, de exemplu, acidul lactic si acidul uric − sunt substante care atrag tantarii.

Totodata, persoanele care au o temperatura a corpului mai ridicata sunt, din nou, mai predispuse intepaturilor.

  • Respirația

Tantarii sunt atrasi de respiratie, mai exact de dioxidul de carbon din componenta sa, astfel incat persoanele care expira mai mult CO2 devin o tinta sigura, in aceasta categorie incadrandu-se, in primul rand, persoanele robuste, femeile insarcinate, care expira cu 20% mai mult CO2, si copiii. In plus, aceste categorii au temperatura corpului mai ridicata si devin, cu atat mai mult, o tinta dorita.

Totodata, activitatea fizica este responsabila de eliberarea unei cantitati mari de CO2, astfel incat persoanele care fac sport in aer liber risca sa devina o prada pentru tantari, cu atat mai mult cu cat vorbim si de transpiratie.

Febra dengue, malaria, inflamația pot schimba mirosul unei persoane

Pe de o parte, culoarea hainelor și a parfumului poate atrage mai mulți țânțari – și, pe de altă parte, ar putea exista unii factori externi care să atragă sunete. Acești factori sunt febra dengue și Zika.

Un studiu apărut în jurnalul Cell a dezvăluit că virusul Zika și febra dengue pot modifica, de asemenea, mirosul oamenilor pe care îi infectează, atrăgând astfel mai mulți țânțari. Când beau sângele infectat, îl transportă la următoarea gazdă.

Dengue este o infecție virală răspândită de țânțari în zonele tropicale și subtropicale, care poate oferi pacientului următoarele:

  1. Durerea
  2. Erupții cutanate
  3. Febră
  4. Hemoragie sau deces în cazuri extreme

Experții de la UConn Health cred că dengue și Zika pot afecta gazdele într-un mod care atrage mai mulți țânțari. De exemplu, malaria și inflamația pot schimba mirosul unei persoane la fel ca cei doi viruși.

Acest virus poate afecta microbiomul pielii pacientului pentru a atrage mai multe semnale sonore – acest lucru ar putea explica în continuare modul în care virușii țânțarilor persistă mult timp.

Ca un pas următor, experții urmăresc să se uite la alți pacienți umani cu virus Zika sau dengue pentru a stabili o legătură între mirosul pielii și microbiomul acestuia.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

8 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

9 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

9 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

10 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

10 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică