Sari la conținut

Colesterol ridicat: semnul unui blocaj care poate apărea în jurul unghiilor

colesterol ridicat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome de colesterol ridicat la femei

Manifestările cutanate sunt adesea trecute cu vederea ca semne de colesterol ridicat, dar dovezile afecțiunii pot apărea în epidermă. Potrivit unor organisme de sănătate, un semn de embolie a colesterolului poate apărea în jurul unghiilor.

Lipoproteina cu densitate joasă este un tip de colesterol care se adună pe suprafața interioară a pereților arteriali, contribuind la formarea plăcii. Acest lucru este problematic din mai multe motive, dar riscul de rupere este principala preocupare. Ocazional, moleculele devin dislocate din căptușeală și călătoresc pe artere, provocând obstrucții minore cunoscute sub numele de embolie de colesterol. Acest lucru ar putea provoca apariția de mici pete în jurul unghiei, conform anumitor organe de sănătate.

Moleculele de colesterol joacă un rol important în funcția celulară, dar se știe că pot cauza și diverse probleme.

Embolia colesterolului este un proces treptat care afectează progresiv organele în timp, astfel încât simptomele sunt rareori acute.

Afecțiunea descrie un cristal de colesterol care a călătorit prin fluxul sanguin și devine depozitat într-un vas de sânge mai mic.

Emboliile de colesterol sunt mici, gălbui, reflectorizante și adesea multiple.

Simptomele vor varia în funcție de ce vas de sânge este blocat. Dacă vasul afectat duce la un organ vital, pot apărea complicații severe.

Embolia poate provoca simptome generale, dar semnele de avertizare tind să fie specifice organului afectat.

Locurile tipice de afectare a organelor din cauza emboliei colesterolului includ creierul, ochii, pielea, mușchii, rinichii și tractul gastrointestinal.

De asemenea, picioarele prezintă simptome, iar acestea ar trebui abordate rapid pentru a preveni alte probleme sau chiar deces.

Cercetările sugerează că afecțiunea ar trebui să fie suspectată la oricine cu înrăutățirea funcției renale sau la persoanele care dezvoltă pete mici în jurul unghiilor.

Alte semne comune includ insuficiență renală, degete albastre sau violete, ulcere ale pielii și gangrena.

Unul dintre cele mai îngrijorătoare semne ale unei embolii este, probabil, orbirea bruscă.

Dacă blocajul se înrăutățește, se vor agrava și simptomele.

Ocazional, embolia va apărea în aortă – cea mai mare arteră din organism care duce sângele departe de inimă.

În acest scenariu, terapia chirurgicală poate fi necesară pentru a îndepărta materialele de blocare.

„Un indice ridicat de suspiciune este imperativ, deoarece semnele și simptomele emboliei colesterolului sunt adesea atipice, nerecunoscute, nu sunt corelate temporal cu debutul constatărilor fizice și sau pur și simplu trecute cu vederea”, explică Medscape.

În plus, nu există teste de laborator desemnate pentru embolia colesterolului, așa că o examinare fizică amănunțită este esențială.

 

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: