luni, iunie 14, 2021

Medicul pediatru Irina Costache a scris pe blogul său despre un subiect, mai puțin abordat: masturbarea la copii. 

Deși este, de multe ori confundată cu epilepsia, masturbarea la copii, denumită și ipsatie sau gratification

disorder, este un lucru normal care nu necesită tratament, potrivit medicului pediatru.

Este unanim acceptat astazi ca masturbarea face parte din comportamentul sexual normal al oricarui individ (deci si copil) si ca aproximativ 90-94% dintre barbati si pana la 60% dintre femei se masturbeaza. Incidenta pare a fi mai mica in randul copiilor, dar nu de neglijat. Pediatrii cunosc foarte bine notiunea si posibilitatea existentei, dar spectrul de manifestari clinice este atat de mare incat, exact ca si in cazul fetitei din articol, multe diagnostice diferentiale pot aparea.  De-a

lungul vremii masturbarea la copii a fost confundata cu epilepsia, durerile abdominale recurente, distonia paroxistica, diskinezia. De ce atata confuzie: copiii nu folosesc mainile si manifestarile clinice sunt dintre cele mai diverse posibile.

”Din experienta de pediatru:  copiii se pot freca de marginile canapelelor, manerele scaunelor, mingile din casa, calutii de jucarie, scos sunete dintre cele mai ciudate sau bizare, isi freaca piciorusele incrucisate, isi dau capul pe spate, se incordeaza, transpira, se inrosesc si spectrul poate continua.  Studiile retrospective au aratat ca pentru

a fi stabilit corect diagnosticul, data fiind extraordinara heterogenitate a manifestarilor multe investigatii inutile se fac: analize de sange, screeninguri metabolice, ecografii, radiografii, examinare de lichid cefalorahidian, RMN-uri cerebrale, chiar si cistoscopii cu anestezie generala”, scrie dr. Irina Costache.

Conforma pediatrului, cel mai frecvent diagnostic stabilit gresit a fost epilepsia si nu de putine ori copiii au primit eronat tratamente antiepileptice. Pentru un diagnostic cat mai corect anamneza este cheia, parintii pot filma episodele si asta ajuta foarte mult clinicianul.

Un criteriu important care ajuta in diagnosticul pozitiv este faptul ca in timpul manifestarilor copilul cu masturbare infantila poate fi intrerupt si isi manifesta evident nemultumirea, uneori chiar furia, in timp ce in episoadele epileptice starea de constienta este pierduta si manifestarile nu pot fi niciodata intrerupte voluntar.

”De vreme ce masturbarea chiar si la copii (literatura precizeaza ca si o varsta minima observata 2 luni) este normala, evident nu presupune un tratament anume. Linistirea parintilor este foarte importanta, cu varsta acest comportament, cel putin in public

va diminua. Este complet contraindicata certarea copiilor care poate duce la o inversunare si mai mare a acestuia si persistenta comportamentului. Pe de alta parte este de doritcaptarea atentiei intr-o alta activitate si in timp observarea situatiilor in care apare comprotamentul si evitarea lor, prin implicarea cat mai atenta a parintilor,” a completat medicul pediatru.

Mai multe informații utile despre copii găsiți pe blogul Mămica pediatru, deținut de dr. Irina Costache.

Ultimele stiri

Parteneri