Sari la conținut

Peisajul angajaților din Europa afectat de riscuri precum deteriorarea sănătății mintale, creșterea costurilor medicale și lipsa talentelor

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Peisajul angajaților din Europa. O nouă analiză lansată astăzi de Mercer Marsh Benefits, consultant global în domeniul sănătății angajaților, beneficiilor și riscurilor legate de resursele umane, parte a Marsh McLennan (NYSE: MMC), arată că deteriorarea sănătății mintale, creșterea costurilor medicale și lipsa talentelor sunt printre principalele riscuri legate de oameni cu care se confruntă organizațiile din Europa.

Aceste riscuri sunt setate să remodeleze peisajul angajaților de pe continent, pe măsură ce companiile se confruntă cu o multitudine de presiuni pe termen scurt și lung, nu doar pentru a atrage și pentru a reține talente cheie, ci și pentru a crea locuri de muncă cu un grad mai mare de reziliență în viitor.

5 piloni cheie vor remodela peisajul angajaților la nivel european

Raportul global al Mercer Marsh Benefits, People Risk 2024, se bazează pe opiniile a 4.575 de profesioniști în resurse umane (HR) și riscuri.

Studiul clasifică riscurile în funcție de probabilitate și severitate pe cinci piloni cheie:

  1. schimbarea și perturbarea tehnologică;
  2. leadershipul talentelor și practice în legătură cu forța de muncă;
  3. sănătatea, bunăstarea și siguranța;
  4. guvernanța, conformitatea și aspectele financiare;
  5. mediu, sustenabilitate și protecție.

Similar cu principalele concluzii reliefate la nivel global, respondenții din Europa au clasificat deteriorarea sănătății mintale ca al doilea cel mai sever risc pentru organizațiile lor.

Totuși, aceștia au ierarhizat pe locul 20 din 25 în ceea ce privește probabilitatea de apariție – în pofida faptului că accesul la sistemele de sănătate s-a înrăutățit de la pandemie, cu efecte în diagnostice și tratamente eșuate sau îngrijire de calitate inferioară. În plus, mai mult de jumătate dintre respondenții din Europa consideră că majorarea costurilor cu sănătatea și beneficiile (55%) și lipsa talentelor (56%) ar putea avea un impact catastrofal asupra organizației lor.

David Dodd: „Multe organizații europene sunt pe punctul de a se confrunta cu riscuri catastrofale”

Cu privire la cei cinci piloni, 52% dintre respondenții din Europa consideră că disparitățile dintre beneficiile executivilor și cele pentru angajații de la nivelurile inferioare ar putea avea un impact sever asupra organizației lor.

Doar 27% dintre cei intervievați au, în prezent, un value proposition clar definită pentru angajați. În timp ce 40% dintre respondenți sunt îngrijorați de amenințările cibernetice în creștere, pe fondul lipsei de conștientizare a pericolelor cibernetice și în absența unei culturi organizaționale adecvate. Doar 29% dintre organizațiile respondente afirmă că au, în prezent, o cultură eficientă de securitate cibernetică.

„Multe organizații europene sunt pe punctul de a se confrunta cu riscuri catastrofale pe care profesioniștii în resurse umane și riscuri le văd ca pe o amenințare pentru afacerile lor.

Deși aceste riscuri nu sunt unice pentru Europa, provocările geopolitice, faptul că multe țări din Europa sunt într-un an electoral, conflictele în derulare, alături de un mediu economic dificil, necesită echilibrarea abordării bazate pe indicatori economici cu atitudinea empatică din partea companiei, pe măsură ce angajații solicită mai mult sprijin la angajator”, a explicat David Dodd, Partner and Advisory Leader, Mercer Marsh Benefits Europe.

Cooperarea dintre departamentele de resurse umane și cele de gestionare a riscurilor este esențială în prevenirea efectelor pentru organizații.

Peisajul angajaților din România

Companiile pot aborda riscurile direct, prin utilizarea soluțiilor personalizate, a inteligenței artificiale și prin adaptarea strategiilor la sistemele și reglementările în schimbare. Abordarea acestor provocări va permite organizațiilor să asigure o forță de muncă mai sănătoasă și mai productivă.

„E nevoie ca organizațiile din Romania să fie tot mai aproape de angajații lor și sa îi sprijine prin intermediul programelor de beneficii care să acopere sănătatea și starea de bine a acestora.

Experiența gestionării programelor de beneficii pentru peste 400.000 de angajați din România, ne arată determinarea companiilor pentru a găsi beneficiile optime din perspectiva bugetelor alocate și a utilității resimțite de angajați.

Companiile care aleg să implementeze programele de beneficii alături de experți pornesc cu un avantaj încă din momentul proiectării și pe tot parcursul procesului de implementare și administrare al programelor de beneficii”, afirmă Anca Ene, Mercer Marsh Benefits, Manager, Romania.

Despre People Risk 2024

People Risk 2024 surprinde cele mai mari riscuri legate de oameni cu care se confruntă organizațiile și modul în care managerii de riscuri și resurse umane pot colabora pentru a limita expunerea organizațională și a atenua riscurile.

Raportul reprezintă o gamă largă de industrii și o secțiune transversală de dimensiuni ale angajatorilor, bazat pe datele colectate de la 2.283 de profesioniști în resurse umane și 2.292 de profesioniști în riscuri, între octombrie și noiembrie 2023, din 26 de piețe din opt regiuni. Oferă un memento important că, deși oamenii pot fi cea mai importantă forță a unei organizații, aceștia pot aduce și riscuri semnificative pentru o afacere dacă nu sunt gestionați corespunzător.

Despre Mercer Marsh Benefits

Mercer Marsh Benefits oferă clienților o singură sursă de gestionare a costurilor, riscurilor și a complexității beneficiilor acordate angajaților. Rețeaua reprezintă o asociere a birourilor locale Mercer și Marsh care lucrează în 130 de țări pentru a dezvolta soluții locale bazate pe experiență globală. Mercer și Marsh sunt companii ale Marsh McLennan (NYSE: MMC), cea mai importantă firmă de servicii profesioniste din lume în riscuri, strategie și resurse umane, cu peste 85.000 de colegi și venituri anuale de 23 de miliarde de dolari.

Prin intermediul companiilor sale de top, inclusiv Guy Carpenter și Oliver Wyman, Marsh McLennan sprijină clienții să navigheze într-un mediu dinamic și complex în continuă schimbare. Pentru mai multe informații, vizitați marshmclennan.com sau urmăriți-ne pe LinkedIn și X.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel