Sari la conținut

Pensia se va dubla pentru acești pensionari, după recalculare

pensie
Sursă foto: Biz

Din cuprinsul articolului

Pensia se va dubla pentru acești pensionar. Legea pensiilor aduce vești bune pentru mulți pensionari, care vor beneficia de o creștere semnificativă a pensiei.

Potrivit unui articol din Newsweek, există trei factori care pot influența pozitiv creșterea pensiei începând cu 1 septembrie.

Un indice de corecție modest poate conduce la o majorare substanțială a pensiei, mai ales pentru cei care au muncit mulți ani, preferabil peste 35 de ani. Acest lucru permite acumularea a numeroase puncte de stabilitate.

De asemenea, pensionarii cu pensii mici sau cei care au lucrat mulți ani la salariul minim au șanse ridicate să beneficieze de o pensie generoasă, uneori chiar dublă.

Pensia se va dubla

Pentru a exemplifica această situație, Newsweek a prezentat cazul unui pensionar care se află într-o situație extrem de fericită.

Un muncitor a lucrat timp de 36 de ani pe salariul minim. Anul trecut, acesta primea o pensie lunară de 1.125 de lei, echivalentul indemnizației sociale.

După o indexare de 13,8% la 1 ianuarie, pensia sa a crescut la 1.283 de lei lunar. La recalculare, acesta va beneficia și de punctele bonus acordate pensionarilor cu peste 25 de ani de muncă.

Astfel, acest pensionar va primi 6,25 puncte bonus, având în total 23,5 puncte de contribuție.

Un alt exemplu prezentat este al unui pensionar cu o pensie puțin peste 2.000 de lei, care a muncit timp de 48 de ani, dintre care 24 la grupa a II-a.

Datorită numărului mare de ani munciți și punctelor de stabilitate acumulate, pensia sa va ajunge la 4.265 lei brut, echivalentul a 4.039 lei net.

Punctele de stabilitate sunt acordate în funcție de numărul de ani de muncă, conform următoarelor criterii:

  • 0,50 puncte/an pentru ani între 26 și 30 de ani de muncă;
  • 0,75 puncte/an pentru ani între 31 și 35 de ani de muncă;
  • 1 punct/an pentru ani de muncă începând cu 36 și așa mai departe.

Formula de calcul a pensiei este: Valoarea punctului de referință (81 lei) înmulțită cu numărul total de puncte (contributive + de stabilitate + necontributive).

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel