Sari la conținut

Pensionarea anticipată. Cum riscă România să rămână fără personal medical?

fără personal medical

În contextul în care în cursul zilei de ieri a fost votată ordonanța de urgență care prevede suspendarea aplicării legii privind statutul personalului medical care acordă servicii de urgență, Raed Arafat și-a manifestat îngrijorarea într-o conferință de presă, explicând că pensionarea personalului serviciilor de ambulanță la 57 de ani ar genera imediat o lipsă de medici ambulanțieri de 18%.

„Legea obligă la pensionare la vârsta de 57 de ani personalul care lucrează la serviciile de ambulanță și în unitățile de primiri urgențe. Inițial toate discuțiile până la votarea legii au fost despre posibilitatea de a cere pensionarea în unele condiții de către personal, și nu de a se pensiona obligatoriu la 57 de ani și dacă a completat stagiul de cotizare.

Legea permite ca persoana care a ajuns la 57 de ani, înaintea pensionării, să solicite anual șefului secției prelungirea cu câte un an a activității sale în cadrul serviciului respectiv, cu condiția de a fi consultată de un medic de medicina muncii și să fie de acord șeful unității.

Am făcut o analiză de impact pentru a vedea ce va însemna treaba asta pentru noi imediat și în următorii trei ani. Imediat, ar intra cam 18% din medicii serviciilor de ambulanță și 18% din medicii unităților de primiri urgențe și SMURD în categoria personalului pensionar la 57 de ani și care va trebui, dacă dorește, să ceară prelungirea.

Problema cu prelungirea este că nu avem niciun standard clar pentru medicii medicinei muncii în acest moment. Care e baza pe care spunem că el sau ea poate să continue activitatea sau nu. Înseamnă că s-ar putea să avem decizii destul de diferențiate în țară din punct de vedere al medicului care va stabili că persoana poate sau nu să continue activitatea. Persoana este, vrând sau nevrând, la cheremul șefului.

Impactul cifrelor este unul extrem de serios pe activitatea medicală, și am dat numai pe medici.

Calculul nostru pe trei ani arată că ar fi 31% dintre medicii pensionari, 12% dintre asistenții medicali pensionari în următorii trei ani, 45% dintre ambulanțieri ar ajunge la vârsta pensiei, aproape 10% dintre șoferii de autospecială care nu au curs de ambulanțier la vârsta pensiei și 35% dintre operatorii de urgență la vîrsta pensiei.

Toți, dacă vor să rămână, vor trebui să ceară anual păstrarea lor până la vârsta la care se permite să rămână mai departe.

Avem oameni care au cerut păstrarea lor și la 65 de ani.”, a explicat Raed Arafat.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: