Sari la conținut

Pentru că o proteză costă cât o casă, copiii cu cancer la oase sunt puși pe picioare de Biserică și Armată

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cristina Lica

În jur 50 de copii sunt diagnosticaţi anual cu cancer osos. Doar o treime ajung la timp la medic. Pentru restul, medicii sunt nevoiţi să apeleze la amputare, iar în cazul în care familia refuză mutilarea, se ajunge şi la deces. „Primele semne ale cancerului osos sunt durerile și tumefacția”, a declarat profesorul Gheorghe Burnei, șeful Clinicii de Chirurgie Ortopedică din cadrul Spitalului „M. Curie”. Tema a fost dezbătută în cadrul Congresului Naţional al Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri, desfăşurat la începutul lunii octombrie.

Investigații așteptate o lună
O altă problemă este accesul dificil la investigaţii imagistice. „Dacă acestea ar trebui făcute în cel mult 2-3 zile de la prezentarea la medic, la noi se fac în medie la o lună, pentru că există o listă de aşteptare lungă. E inadmisbil”, mai spune medicul. Extirparea tumorii ar trebui să se facă la 2-3 săptămâni de la diagnosticare, dar şi aici întâmpinăm probleme. „Modul în care tratăm aceste tumori dovedește și gradul de civilizație.

La un moment dat, se zicea că tratamentul cel mai ieftin e amputarea. Nu e chiar așa, noi trebuie să conservăm membrul și să păstrăm lungimea, altfel copilul devine handicapat”.
Pentru cei care ajung în această situaţie, statul nu a asigurat până acum nici jumătate din necesarul de proteze. „Cam 20 de copii ar avea nevoie anual de proteze, dar au fost ani în care statul a decontat doar 4-5, alţi ani în care a decontat doar una”, atrage atenţia ortopedul. O proteză expandabilă, ideală pentru copiii în creștere, costă între 40.000 și 60.000 de euro, iar una simplă – 14.000 de euro. Pentru a acoperi aceste nevoi, medicii au apelat la donaţiile oamenilor, Bisericii, Poliţiei sau Armatei. Prezent la congres, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a declarat că are de gând să suplimenteze fondurile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel