Sari la conținut

Pentru cât timp îți oferă vaccinul anti-COVID imunitate? Valeriu Gheorghiță: „Ne așteptăm să fie o durată de cel puțin…”

Având în vedere situația epidemiologică la nivel național, premierul Florin Cîțu insistă pe necesitatea vaccinării împotriva Covid-19. Acesta susține că în toamnă am putea renunța la purtarea măștii, dacă majoritatea populației va fi complet vaccinată. De asemenea, specialiștii dezvăluie pentru cât timp îți poate oferi vaccinul anti-COVID imunitate.

Cu toate acestea, specialiștii sunt mai rezervați în această privință, spunând că trebuie îndeplinite mai multe condiții pentru a ne întoarce la normalitate.

Capitala este la un pas să bată recordul de incidență a infecțiilor cu SARS-COV-2 înregistrat vreodată, iar Suceava a ajuns codașă la acest capitol, cu puțin peste unu. Avem cei mai mulți pacienți cu COVID internați vreodată la terapie intensivă, 1.386. Ilfov se apropie de o incidență de 8,5 la mie și a trecut de șapte și Bucureștiul. La polul opus Suceava, fostul mare focar, a ajuns județul cu cea mai mică incidență, puțin peste unu.

În capitală ne apropiem însă de recordul înregistrat anul trecut în decembrie, când incidența era 7,04 la mie. Autoritățile transmit din nou că singura soluție este accelerarea campaniei de vaccinare, potrivit Rador.

Pentru cât timp îți poate oferi vaccinul anti-COVID imunitate?

Noile tulpini ridică și semne de întrebare cu privire la eficiența vaccinurilor, așa că se ia în calcul inclusiv administrarea unei a treia doze, în condițiile în care se estimează că o persoană vaccinată este protejată aproximativ un an.

Vom putea estima mai bine care este durata de protecție a răspunsului imun, însă ne așteptăm să fie o durată de cel puțin 12 luni. Este un demers pe care marile companii îl au în vedere, și anume să adapteze aceste vaccinuri, însă este doar o etapă firească de a evalua siguranța celei de-a treia doze atunci când va fi nevoie și dacă va fi nevoie”, explică coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, medicul Valeriu Gheorghiță.

Specialiștii susțin că administrarea vaccinului anti-COVID trebuie susținută și de alte măsuri pentru a pune capăt pandemiei. 

„Să avem un procent suficient de mare din populație care să fie vaccinată, asta înseamnă peste 60%-70%, poate, să nu avem de-a face cu o creștere a prevalenței infecției cu acele variante virale care nu sunt suficient de bine acoperite de vaccinuri, să avem un număr redus de cazuri de îmbolnăvire”, adaugă Valeriu Gheorghiță.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel