Sari la conținut

”Pepinierele” de E.coli și Salmonella din bucătărie. Cum să evităm contaminarea în timp ce gătim?

Ustensilele de la bucătărie pot răspândi bacterii, afirmă cerectători de la Colegiul de Agricultură şi Ştiinţă a Mediului al Universităţii din Georgia, SUA.

Aceştia recomandă ca ustensilele utilizate, precum cuţitele, aparatele de curăţat fructe şi răzătoarele să fie spălate înainte de a curăţa cu ele alte fructe sau legume.

„Este foarte important să ştim că ustensile pot duce la contaminarea încrucişată. Cu aceaste cunoştinţe, consumatorii ştiu cum să evite contaminarea, asingurându-se că au spălat ustensilele între tocarea fructelor sau legumelor”, afirmă autorul studiului Marilyn Erickson, conferenţiar în Departamentul de Ştiinţa Alimentelor şi Tehnologie de la Universitatea din Georgia. ”

La o cercetare mai amănunţită, savanţii au descoperit, de asemenea, că anumite tipuri de produse au diferite grade de contaminare.

„În cazul roşiilor, am observat o contaminare mai mare a cuţitelor decât atunci când am tăiat căpşuni. Nu avem un răspuns, încă, de ce există diferenţe între grupurile de produse. Dar una este cert, odată ce un agent patogen ajunge pe un produs alimentar este dificil de a-l îndepărta”, a declarat Erikson.

O echipă de cercetatori din Elveţia a testat, în 2014, plăcile de tăiere din bucătărie care au o capacitate mare de a reţine bacterii. Aproximativ 3,5 la sută din plăcile de tăiere testate, alese în mod aleatoriu, transmiteau bacterii E. coli, iar 6,5 la sută dintre cele testate în spitale au fost contaminate cu bacterii rezistente la medicamente.

E. coli poate provoca infecţii, chiar dacă ajung în organismul uman într-o cantitate mică, potrivit Clinicii Mayo din SUA. Carnea de vită, laptele nepasteurizat şi produsele proaspete sunt cei mai comuni transportatori de bacterii. Ele provoacă diaree, crampe stomacale severe, vărsături şi febră. Anumite legume, cum ar fi roşiile, spanacul şi salata verde sunt extrem de vulnerabile la contaminarea prin ustensile.

Salmonella este o altă bacterie care pot fi transferată prin ustensilele de la bucătărie. Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, anual, mai mult de un milion de oameni se îmbolnăvesc de infecţii cu Salmonella în Statele Unite, din care 380 de cazuri sunt fatale.

Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane din SUA a avertizat că bacterii cauzatoare de boli pot supravieţui în mai multe locuri din întreaga bucătărie, inclusiv pe mâini. Spălarea pe mâini timp de cel puţin 20 de secunde, cu apă şi săpun, poate opri răspândirea. Mâinele trebuiesc frecate bine atât pe palme, cât şi pe dosul lor, între degete şi sub unghii, în două cicluri, urmat de clătire şi uscare, folosind un prosop curat sau un jet de aer.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel