Sari la conținut

Pericol ascuns în piețele din România: legumele și fructele sunt pline de pesticide. Cum le recunoști pe cele sănătoase?

produse BIO

În numai 5 luni, autoritățile au emis peste 20 de avertizări alimentare în privința fructelor și legumelor comercializate în piețele din România. Datele relevă faptul că acestea sunt pline de pesticide și substanțe dăunătoare, în cantități mari, asupra sănătății. 

În agricultură se utilizează frecvent anumite substanțe pentru a asigura o producție cât mai mare. În acest sens, sunt utilizate diferite substanțe care să elimine anumite riscuri ce pot afecta recolta. Deși în majoritatea cazurilor acestea sunt folosite cu mare grijă, pentru a evita problemele de sănătate ce se pot dezvolta în urma consumului, autoritățile au descoperit că multe fructe și legume conțin o cantitate mai mare de pesticide dăunătoare.

Legumele și fructele din piețe, pline de pesticide

Costel Vînătoru, cercetător în legumicultura și inginer agronom a explicat la Antena 3 ce fel de pesticide conțin fructele și legumele și cum trebuie alese alimentele de către consumatori.

„Sigur, sunt periculoase aceste pesticide, dacă nu sunt folosite corespunzător, dacă nu se respectă doză de utilizare și, mai grav, dacă sunt folosite produse neautorizate.”, a precizat cercetătorul.

„Legumele la noi sunt cultivate pe sol, nu pe suport inert cu substanțe de sinteză. Vorbim de plante, culturi, pe sol, în sistem tradițional.

„Substanțele care sunt avizate în România, a fi comercializate, în centrele fitosanitare, sunt cu risc redus. Sunt iritante, nu sunt substanțe periculoase.”, a mai spus acesta.

Cum recunoaștem legumele și fructele sănătoase?

„Trebuie să fim atenți de unde cumpărăm. Cea mai bună cale ar fi analiza de laborator. Să avem laboratoare specializate și tot ce se comercializează să fie analizat.

Trebuie să cunoaștem foarte bine trasabilitatea producției. Să știm cine a fost producătorul, ce tehnologie de cultură a abordat. Sau ce tratamente au fost aplicate, ce doze. Să cunoaștem soiul, hibridul.

Dacă ne referim la tomate, noi nu avem nicio creație în România, nici hibridă nici soi, care să nu prezinte semințe. Deci un indiciu clar: dacă tăiem o tomată și nu descoperim în interiorul ei sămânță, putem să credem că a fost măturat forțat sau vorbim de un hibrid importat. Dar nu vorbim de o creație pur autentică românească”, a explicat cercetătorul.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: