Categories: Expertul zilei

Pericolele ascunse ale ucigaşului tăcut, una dintre cele mai neglijate boli. Medic: Îşi face debutul insidios în viaţa noastră…

Aproximativ patru din cinci persoane cu hipertensiune arterială din întreaga lume nu beneficiază de tratamentul adecvat pentru această afecţiune cardiovasculară care provoacă aproximativ 20 de milioane de decese în fiecare an.

Datele alarmante sunt detaliate în primul raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind impactul global al acestei afecţiuni asupra stării de sănătate a populaţiei.

Profesorul Horaţiu Moldovan, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Floreasca din Capitală, atrage atenţia că hipertensiunea arterială este o boală foarte gravă.

Potrivit medicului, HTA este şi un factor de risc pentru arteroscleroză sau boala coronariană, fiind, totodată, una dintre cele mai neglijate boli. Aceasta apare pe măsură ce înaintăm în vârstă, spune medicul.

„E o boală cronică care îşi face debutul insidios în viaţa noastră”

”Hipertensiunea arterială este o boală foarte gravă şi este o boală foarte frecventă. Este una dintre cele mai neglijate boli. Reprezintă un factor de risc important pentru arteroscleroză şi pentru boala coronariană, alături de diabet. Este o boală cronică, care îşi face debutul insidios în viaţa noastră, pentru că în anii tinereţii evident tendinţa în a ne controla este minimală.

Ea apare pe măsură ce avansăm în vârstă şi la un moment dat descoperirea hipertensiunii arteriale este practic întâmplătoare, dacă nu cumva printr-o complicaţie a ei, când e foarte gravă. Când această maladie este diagnosticată prima dată, ea există la pacientul respectiv cu mult timp înainte de a fi diagnosticată”, a declarat doctorul Horaţiu Moldovan, la Medika TV, joi seară, potrivit news.ro.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

HTA poate fi ţinută sub control cu tratamentul adecvat

Totuşi, tratamentul acestei boli este un pas pntru a o ţine sub control. ”Desigur, tratamentul ei reprezintă un pas important în controlul acestui factor de risc pentru celelalte boli pe care ea le favorizează, arteroscleroza şi boala coronariană.

Tratamentul hipertensiunii arteriale vizează în primul rând un aspect igieno-dietetic, un mod de viaţă, o anumită dietă cu mai puţină sare de exemplu şi desigur o abordare farmacologică terapeutică prin medicaţie”, a precizat medicul.

Valorile ale tensiunii arteriale considerate periculoase

Dacă tensiunea arterială este de cele mai multe ori peste 140/90, chiar dacă este de 150/95 și mai ales dacă există crize periodice, trebuie luate medicamente.

 

Recent Posts

Cea mai importantă VITAMINĂ pentru persoanele cu diabet

Medicii nutriţionişti recomandă suplimentarea dietei zilnice cu o anumită vitamină, acordând atenție modului în care…

5 minute ago

Alarmant: Celulele corpului uman pot îmbătrâni chiar și 5 ani în doar o zi

Calcularea vârstei biologice a celulelor și țesuturilor umane prin însumarea modificărilor epigenetice ar putea să…

34 de minute ago

Horoscop Alina Badic pentru săptămâna 12-18 mai 2024. Încercări pentru unele zodii

Alina Badic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 12-18 mai 2024 în ultima ediție a…

o oră ago

După Duminica Tomii este sărbătorit Paștele Blajinilor. Tradiții în această zi

Luni, 13 mai, după Duminica Tomii, este sărbătorit Paștele Blajinilor, cunoscut și sub numele de…

2 ore ago

Unii pensionari vor avea parte de o dublă recalculare a pensiei. Pensii, majorate cu 80-90%

Angajatii de la Casa Nationala de Pensii şi de la cele teritoriale din toate judeţele…

2 ore ago

BĂUTURA MINUNE care curăță sângele de excesul de zahăr şi stabilizează GLICEMIA. Este vitală pentru diabetici!

O băutură naturală ieftină scade rapid nivelul zahărului din sânge. Oamenii de știință britanici recomandă…

3 ore ago

Citeste si: