Sari la conținut

Pericolele ascunse ale ucigaşului tăcut, una dintre cele mai neglijate boli. Medic: Îşi face debutul insidios în viaţa noastră…

hipertensiune arteriala
Sursa foto: Pixabay
Hipertensiunea arterială

Aproximativ patru din cinci persoane cu hipertensiune arterială din întreaga lume nu beneficiază de tratamentul adecvat pentru această afecţiune cardiovasculară care provoacă aproximativ 20 de milioane de decese în fiecare an.

Datele alarmante sunt detaliate în primul raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind impactul global al acestei afecţiuni asupra stării de sănătate a populaţiei.

Profesorul Horaţiu Moldovan, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Floreasca din Capitală, atrage atenţia că hipertensiunea arterială este o boală foarte gravă.

Potrivit medicului, HTA este şi un factor de risc pentru arteroscleroză sau boala coronariană, fiind, totodată, una dintre cele mai neglijate boli. Aceasta apare pe măsură ce înaintăm în vârstă, spune medicul.

„E o boală cronică care îşi face debutul insidios în viaţa noastră”

”Hipertensiunea arterială este o boală foarte gravă şi este o boală foarte frecventă. Este una dintre cele mai neglijate boli. Reprezintă un factor de risc important pentru arteroscleroză şi pentru boala coronariană, alături de diabet. Este o boală cronică, care îşi face debutul insidios în viaţa noastră, pentru că în anii tinereţii evident tendinţa în a ne controla este minimală.

Ea apare pe măsură ce avansăm în vârstă şi la un moment dat descoperirea hipertensiunii arteriale este practic întâmplătoare, dacă nu cumva printr-o complicaţie a ei, când e foarte gravă. Când această maladie este diagnosticată prima dată, ea există la pacientul respectiv cu mult timp înainte de a fi diagnosticată”, a declarat doctorul Horaţiu Moldovan, la Medika TV, joi seară, potrivit news.ro.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

HTA poate fi ţinută sub control cu tratamentul adecvat

Totuşi, tratamentul acestei boli este un pas pntru a o ţine sub control. ”Desigur, tratamentul ei reprezintă un pas important în controlul acestui factor de risc pentru celelalte boli pe care ea le favorizează, arteroscleroza şi boala coronariană.

Tratamentul hipertensiunii arteriale vizează în primul rând un aspect igieno-dietetic, un mod de viaţă, o anumită dietă cu mai puţină sare de exemplu şi desigur o abordare farmacologică terapeutică prin medicaţie”, a precizat medicul.

Valorile ale tensiunii arteriale considerate periculoase

Dacă tensiunea arterială este de cele mai multe ori peste 140/90, chiar dacă este de 150/95 și mai ales dacă există crize periodice, trebuie luate medicamente.

 

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel