Sari la conținut

Cel mai eficient exercițiu pentru scăderea tensiunii arteriale

Remedii hipertensiune
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Simptomele hipertensiunii arteriale

Cel mai bun exercițiu. Cercetătorii au descoperit un anumit tip de activitate fizică care poate fi eficientă pentru a preveni și trata hipertensiunea arterială.

Cu toate acestea, este important să vă consultați medicul înainte de a începe orice nou program de exerciții. Ce trebuie să rețineți este faptul că este idicați să vă opriți imediat dacă simțiți durere.

Exercițiile care antrenează mușchii fără mișcare pot fi cele mai bune pentru scăderea tensiunii arteriale, potrivit unui studiu amplu publicat în British Journal of Sports Medicine. 

Acest tip de antrenament este cunoscut ca exercițiu izometric sau static. Include antrenamente precum genuflexiuni la perete și placa. Exercițiile izometrice se pot face cu greutăți sau folosind greutatea corporală.

Care este tensiunea arterială sănătoasă

Autorii au definit tensiunea arterială sănătoasă în repaus ca o valoare sub 130 peste 85 de milimetri de mercur, tensiunea arterială ridicată ca fiind cuprinsă între 130/85 mmHg și 139/89 mmHG și hipertensiunea arterială ca 140/90 mmHG sau mai mare.

Numerele de top ale acestor cifre sunt presiunea sistolica; numerele de jos sunt presiunea diastolică.

Dintr-o analiză a 270 de studii cu 15.827 de participanți, cercetătorii au descoperit că din antrenamentul HIIT (High Intensity Interval Training), exerciții izometrice, exerciții aerobice, antrenament dinamic de rezistență și o combinație a ultimelor două, exercițiile izometrice au condus la cele mai mari reduceri ale tensiunii arteriale crescute.

wm-0804-wall-squat-1441032989 – Lean with Janine

Cel mai eficient exercițiu

Cercetătorii au descoperit că efectuarea de genuflexiuni la perete (exercițiu izometric) a fost cea mai eficientă pentru reducerea presiunii sistolice.

Alergarea (exercițiul aerobic) a fost cel mai benefic pentru scăderea presiunii diastolice. Cu toate acestea, exercițiul izometric în general a fost cel mai bun pentru scăderea ambelor elemente de presiune.

Pentru a face o genuflexiune pe perete, stați cu spatele plat pe un perete, apoi plimbați-vă picioarele la aproximativ 1 metru și jumătate de perete, cu picioarele depărtate la lățimea umerilor, conform Fundației pentru artrită din SUA.

Cu spatele lipit de perete și abdomenul strâns, inspirați și apoi expirați în timp ce vă ghemuiți cât de jos puteți merge confortabil. Asigurați-vă că fundul nu coboară mai jos decât genunchii.

Rămâneții ghemuit câteva secunde, apoi inspirați în timp ce stați în picioare, împingând în sus de pe călcâie. E recomandat să faceți 10 genuflexiuni la perete de trei ori pe săptămână.

Alte modificări ale stilului de viață

Pe lângă antrenament, există și alte schimbări ale stilului de viață pe care ar trebui să le urmați pentru a beneficia de tensiunea arterială.

Acestea includ menținerea unei greutăți sănătoase, o dietă echilibrată, reducerea consumului de sare, nu bea prea mult alcool și asigurarea că continuați să luați orice medicament prescris.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel