Sari la conținut

Pericolele asocierii substanţelor cu efect psihoactiv cu unele medicamente. Medic: „Din păcate, tinerii au falsificat acele reţete…”

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Unele persoane diagnosticate cu boli psihice pot avea recomandarea medicului psihiatru pentru tratamente de specialitate care includ deseori şi medicamente cu efecte psihoactive. Însă experţii atrag atenţia asupra riscului combinării lor cu alte tipuri de medicamente. 

Astfel, dr. Radu Ţincu, medic de Terapie Intensivă şi Toxicologie la Spitalul Floreasca din Capitală, avertizează că asocierea dintre substanţele cu efect psihoactiv şi unele medicamente, fie cumpărate de pe piaţa neagră, fie din categoria benzodiazepinelor care se găsesc în farmacii, este frecventă în rândul tinerilor.

Acesta a propus autorităţilor să introducă toate medicamentele din categoria benzodiazepinelor pe lista celor care se eliberează cu prescripţie specială, în condiţiile în care au fost identificate cazuri de tineri care au falsificat reţete pentru a avea acces la acest tip de medicamente.

”Din păcate, asocierea dintre substanţele recreaţionale şi medicamente este un fenomen frecvent. Tinerii preferă să asocieze astfel de substanţe pentru a potenţa efectul şi pentru a obţine reacţii din ce în ce mai diverse.

Ceea ce trebuie să ne îngrijoreze este că aceste medicamente produc dependenţă destul de rapid, în câteva săptămâni produc dependenţă”, a declarat Radu Ţincu, la Medika TV.

Unii tineri au acces la medicamente cu regim special falsificând reţete

Medicul a explicat că, pe de altă parte, există şi unele medicamente din categoria benzodiazepinelor la care tinerii au acces falsificând reţete. Conform lui Radu Ţincu, au fost cazuri identificate de tineri care au falsificat reţete pentru medicamente cu efect sedativ, el spunând că a solicitat autorităţilor ca toate benzodiazepinele să fie introduse pe reţetă securizată, pentru ca accesul la aceste medicamente în baza unor reţete falsificate să nu mai fie posibil.

”Aici avem o problemă. Majoritatea medicamentelor se eliberează pe reţetă securizată, însă au scăpat câteva, de-a lungul timpului, tot din categoria aceasta, a sedativelor, care se pot elibera pe reţetă simplă, pe reţetă normală.

Din păcate, tinerii au falsificat acele reţete. Am avut o întâlnire, acum câteva săptămâni, la Agenţia Naţională Antidrog, cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi le-am solicitat în mod expres să modifice legislaţia astfel încât toate benzodiazepinele, toate sedativele din această categorie, să fie introduse pe această reţetă securizată tocmai pentru a reduce riscul ca tinerii să le poată consuma”, a afirmat Radu Ţincu, potrivit sursei citate de News.ro.

El a precizat că au ajuns la spital tineri în sevraj, după consumul de benzodiazepine. ”Sunt tineri care nu îşi mai găsesc liniştea şi solicită internarea de bună voie în spital, pentru a fi trataţi.

Consumul dezvoltă depresie, foarte mulţi tineri încep prin a se simţi bine şi apoi dezvoltă depresie şi ajung chiar la tentativă de suicid”, a adăugat medicul. Acesta consideră că introducerea problemei privind consumului de droguri pe agenda CSAT arată că problema este ”una foarte gravă şi reală”.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel