Sari la conținut

Pericolele automedicației! Ce se întâmplă dacă iei zilnic magneziu

Beneficiile magneziului
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cat timp se ia suplimentul

Ce se întâmplă dacă iei zilnic magneziu. Pe rețelele de socializare se vorbește mult despre importanța consumului de suplimente. Pe lângă vitaminele C și D, s-a mai discutat despre rolul magneziului, al patrulea cel mai important mineral din organism din punct de vedere al concentrației. Simptome precum tulburarea somnului, tensiunea musculară și energia scăzută sunt considerate semne ale deficienței de magneziu.

The Conversation scrie că, potrivit cercetărilor, majoritatea oamenilor nu beneficiază de doza recomandată zilnic de magneziu pentru a susține nevoile organismului.

Magneziul este unul dintre numeroșii micronutrienți de care organismul are nevoie. Este esențial pentru a ajuta peste 300 de enzime să efectueze numeroase procese chimice în organism, inclusiv cele care produc proteine.

În doze mari, provoacă anumite probleme

Magneziul construiește oase puternice, controlează zahărul din sânge și tensiunea arterială și menține mușchii și nervii sănătoși. Magneziul acționează și ca un „conductor electric” care ajută la ritmul cardiac și contracția musculară.

Aproximativ 60% din magneziul din organism se găsește în oase, restul în țesuturile corpului. Doar aproximativ 1% din magneziu este prezent în sânge. Doza zilnică recomandată pentru bărbați este de 400 mg, iar doza zilnică recomandată pentru femei este de 310 mg. Aceste doze cresc la 420 mg, 320 mg după vârsta de 30 de ani.

Suplimentele de magneziu sunt sigure pentru majoritatea oamenilor.  Totuș, luate în doze mari, pot provoca anumite probleme. Înainte de a începe să luați diferite suplimente cu magneziu, medicii spun că este esențial un control medical.

Semne ale unei deficiențe de magneziu

Când în corp este o lipsă de magneziu, simptomele includ slăbiciune, pierderea poftei de mâncare, oboseală, greață și vărsături. Simptomele și severitatea lor depind de cât de scăzute sunt nivelurile de magneziu.

Deficiența de magneziu este asociată cu un risc crescut de apariție a anumitor boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare, osteoporoză, diabet de tip 2, migrenă și Alzheimer. Deși oricine poate avea o carență de magneziu, anumite grupuri de persoane sunt mai expuse riscului decât altele: este vorba mai ales de copii și adolescenți, persoanele în vârstă și femeile aflate la postmenopauză.

Magneziu pe cale naturală

Afecțiuni precum boala celiacă și sindromul inflamator intestinal, care îngreunează absorbția nutrienților de către organism, vă pot face mai predispuși la deficit de magneziu, chiar și cu o dietă sănătoasă.

  • Deși fructele și legumele conțin acum mai puțin magneziu decât acum 50 de ani, iar procesarea elimină aproximativ 80% din acest mineral din alimente, puteți obține magneziul necesar organismului din nuci, semințe, cerealele integrale, fasole, legumele cu frunze verzi, lapte iaurt.
  • Fructele uscate (caise, smochine, prune, stafide) sunt foarte bogate în magneziu.

Magneziul poate modifica eficiența unor medicamente
Toată lumea știe că banana este o sursă bună de magneziu, pe lângă potasiu și vitamina C. Deși suplimentele de magneziu sunt sigure, este important să luați cantitatea recomandată. Magneziul în cantități prea mari poate provoca anumite reacții adverse, inclusiv diaree, stare proastă, tensiune arterială scăzută.

De asemenea, este vital ca persoanele cu afecțiuni renale să nu le ia decât dacă le-au fost prescrise. Magneziul poate modifica și eficiența unor medicamente, inclusiv a antibioticelor, diureticelor și medicamentelor pentru inimă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel