joi, august 5, 2021

Matthew Walker, autorul studiului ”De ce dormim”, de profesie somnolog, a vorbit despre pericolele care vin la pachet cu lipsa de somn, pentru BBC Science News.

El a spus că ora dată înainte și înapoi

reprezintă un experiment global extrem de păgubos, realizat pe 1.6 miliarde de oameni, care se face sub pretextul economiei de lumină.

Primăvara, când pierdem o oră de somn, se înregistrează cu 24% mai multe infarcturi, în timp ce toamna, când câștigăm o oră de somn, marja scade cu 21%.

Asta ne demonstrează cât de fragile și vulnerabile sunt organismele noastre, chiar și atunci când pierd doar o oră de somn.

Mai știm că somnul este esențial pentru buna funcționare a creierului. În timpul somnului profund, de noapte, creierul se curăță de proteinele toxice, care sunt factori declanșatori ai bolii

Alzheimer! În mare parte, e vorba de proteina pe nume ”beta amyloid”, de aceea privarea de somn, pe parcursul vieții, este unul dintre cei mai semnificativi indicatori cu privire la posibilitatea de a face sau nu Alzheimer.

Lipsa somnului determină boli grave, așa că mare atenție când alegeți să faceți o noapte albă, avertizează specialistul Matthew Walker.

Ultimele stiri

Parteneri