Din cuprinsul articolului
De regulă, multe persoane vor să combine postul dinaintea sărbătorilor pascale cu o dietă de slăbit mai restrictivă pentru a fi în formă în sezonul estival. Însă, medicii atrag atenţia că nu orice dietă este şi sănătoasă!
Cercetătorii canadieni de la Universitatea British Columbia din Vancouver au studiat recent modul în care afectează organismul restricţiile severe de carbohidraţi. Analiza s-a bazat pe studierea efectelor dietei asupra lipidelor serice, a markerilor metabolici şi a obiceiurilor de alimentaţie.
Este vorba de celebra dietă keto, care presupune un sport crescut de proteine şi grăsimi, în defavoarea alimentelor ce conţin carbohidraţi. Astfel, s-a descoperit că dietele keto au un risc dublu de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare, comparativ cu dietele obişnuite, cu balanţă nutritivă echilibrată, cum ar fi dieta mediteraneană, de exemplu, informează medicalnewstoday.com.
În principal, dieta keto implică un consum zilnic de calorii din 10% carbohidraţi, 30% proteine şi 60% grăsimi.
Potrivit specialiştilor în nutriţie, această combinaţie fracţionară declanşează formarea de corpi cetonici (aşa-numitul proces de cetoză), o stare în care organismul își ia necesarul de energie din depozitele de grăsime în loc de depozitele de glicogen din mușchi. În mod normal, energia corpului provine de la carbohidrați care sunt depozitați în mușchi sub formă de glicogen.
Unele studii susţin că dieta keto ajută la pierderea surplusului de greutate corporală, fiind utilă şi pacienţilor oncologici, prin faptul că face mult mai vulnerabile celulele canceroase la chimioterapie şi radioterapie.
Însă, un efect advers al dietei este riscul crescut de exacerbare a valorilor grăsimii în sânge, în special al trigliceridelor şi al „colesterului rău” (LDL), factori ce predispun la ateroscleroză, potrivit celui mai recent studiu prezentat la Congresul Mondial de Cardiologie. De asemenea, s-a constatat că un alt efect nedorit al dietei keto este creşterea riscului inflamator.
Dieta keto se bazează pe câteva principii simple:
Un consum ridicat de grăsimi – peste 70% dintre calorii;
Un aport relativ constant de proteine;
Reducerea considerabilă a cantității de glucide.
Regimul alimentar propune maximum 50 g de glucide (carbohidrați) pe zi. Acestea vor reprezenta 5% din caloriile dintr-o zi. În mod normal, dieta zilnică furnizează 45-65% din calorii sub forma glucidelor. Astfel, vom avea 75% din calorii din grăsimi, 20% din proteine și 5% din glucide.
Dieta keto presupune trei mese pe zi, fără gustări. Mai jos poți vedea meniul pe o săptămână.
Luni
Marți
Miercuri
Joi
Vineri
Sâmbătă
Duminică
Horoscopul zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, spune că nativii zodiacului vor avea parte de…
Potrivit nutriţioniştilor, este un mit că valorile colesterolului cresc foarte mult după consumul de ouă,…
Nadia Comăneci, sportiva simbol a gimnasticii româneşti din toate timpurile, a dezvăluit o rețetă specială…
România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de…
Situată la doar 73 de kilometri de București, Mănăstirea Ghighiu este loc de pelerinaj pentru…
Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de…