Sari la conținut

Pericolul ascuns din apa cu lămâie! Ce au descoperit cercetătorii

apa cu lămâie
Sursa foto: arhivă doctorulzilei.ro
apa cu lamaie pe stomacul gol

Lămâile sunt bogate în antioxidanți, potasiu și mai ales în vitamina C. Fructul are o multitudine de beneficii, inclusiv combaterea radicalilor liberi și reducerea inflamației. Reduce riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și hipertensiune arterială. Experții atrag atenția celor care au anumite afecțiuni: să nu consume apă cu lămâie. De ce?

Pericolul ascuns din apa cu lămâie! Ce au descoperit cercetătorii

Însă apa cu lămâie ar putea să facă mai mult rău în anumite cazuri. Poate agrava simptomele persoanelor care suferă de probleme ale vezicii urinare

Ce au descoperit oamenii de știință?

Dieteticianul Colleen Christensen spune despre elixir magic, cum este numită de influencerii, este bună pentru detoxifierea organismului, ajutând la slăbit și la digestie. Dar nu oricine poate bea apă cu lămâie, dacă are anumite probleme cu vezica urinară.

Unul dintre multele beneficii aduse corpului atunci când bem apă multă, pe lângă hidratare, este urinarea. Dar nu întotdeauna combinația dintre apă și lămâie este benefică. Mai ales când vine vorba de vezica urinară.

O meta-analiză din 2015 a unor studii publicate în revista Medicine a constatat că aportul mare de apă diluează concentrația și aciditatea urinei și elimină excesul de sare din organism, reducând cu 60% riscul de a face pietre la rinichi, potrivit Eatthiss.

Analiza a stabilit că un consum de lichid suficient de mare (peste un litru și jumătate) pentru a produce 2,5 l de urină a redus riscul apariției pietrelor la rinichi.

În timp ce alte studii au sugerat, de asemenea, că un consum de suc de lămâie sau alt suc acid este asociat cu o reducere a riscului de pietre la rinichi, această meta-analiză nu a găsit o astfel de legătură.

Potrivit lui Christensen, apa cu lămâie poate agrava simptomele persoanelor care suferă de anumite probleme ale vezicii urinare.

„Pentru cei cu cistită interstițială (numită și sindromul vezicii urinare dureroase), dacă au unele simptome, apa cu lămâie ar putea să nu fie cea mai bună idee”, spune Christensen.

Citricele, cafeaua, ceaiul, toate pot declanșa iritația vezicii urinare

Sucurile de lămâie și de alte citrice, cafeaua, ceaiul, alcoolul și chiar unele alimente pot declanșa iritația vezicii urinare.

În general, însă, apa cu lămâie este o modalitate excelentă de a ne hidrata corpul mai ales pe timpul verii.

Efecte nedorite: pot agrava reflexul acid, provocând arsuri la stomac

De asemenea, teoria conform căreia apa cu lămâie ajută la debalonare nu este dovedită științific. Ba chiar, lămâile pot agrava reflexul acid, provocând arsuri la stomac. De asemenea, lămâia conține acid citric, care poate eroda smalțul dentar.

Dar aceasta este o problemă pentru orice băutură acidă, inclusiv pentru băuturile carblogazoase și sucul de portocale.

Pentru a minimaliza riscul erodării smalțului dentar, unii stomatologi recomandă următoarele:

  • Clătirea gurii cu apă de la robinet după ce ați băut apă cu lămâie;
  • Mestecarea gumei fără zahăr după ce am băut apă cu lămâie pentru a stimula producția de salivă;
  • Evitarea spălatului pe dinți imediat dupa ce s-a băut apă cu lămâie;
  • Băutul apei cu lămâie cu un pai pentru a evita contactul cu dinții.
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel