Sari la conținut

Dr. Radu Ţincu, despre pericolul ascuns din fructele şi legumele cu pesticide: Duc la cancer și bolile neurologice degenerative

fructe și legume
Sursa foto: arhiva doctorulzilei
Legume și fructe

Dr. Radu Ţincu a explicat cât de periculoase sunt pentru sănătate fructele şi legumele care conțin pesticide: Duc la cancer și bolile neurologice degenerative.

Există studii care sugerează că consumul excesiv de legume și fructe tratate cu pesticide poate crește riscul de cancer. Cu toate acestea, este important să reţinem că există și alte factori de risc pentru cancer și că efectele pesticidelor pot varia în funcție de tipul de pesticide utilizate și nivelurile de expunere.

OMS monitorizează nivelurile de pesticide

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția de Protecție a Mediului din Statele Unite (EPA) monitorizează nivelurile de pesticide în alimente și stabilesc limitele maxime permise pentru a minimiza riscul pentru sănătatea umană. Nu consumul de legume sau fructe în sine poate duce la cancer, ci expunerea excesivă la niveluri ridicate de pesticide.

Dr. Radu Ţincu: bolile neurologice degenerative, bolile Parkinson demențele, Alzheimer-ul au fost corelate cu expunerea la pesticide

Dr. Radu Țincu
Sursa foto: Ziarul Lumina

Într-o emisiune TV, medicul Radu Ţincu a fost întrebat ce boli se pot face consumând legume cu pesticide.

„Problema pesticidelor nu e neapărat ce boli poate să determine sigur, o sumedenie. Problema este că ele sunt bio persistente în mediu. Odată ce le-ai eliberat în sol, ajung în apele subterane și intră într-un ciclu natural și ulterior nu mai putem scăpa de ele.

Dacă discutăm de boli, avem o pleadă din bolile actuale. Pornind de la copii, ele străbat bariera placentară și modifică dezvoltarea normală a fătului. America are cele mai multe studii care fac corelații între pesticide și boli sunt corelate cu scăderea nivelului intelectual a copii sunt corelate cu dezvoltarea tulburări de spectru autist, cu tulburarea ADHD.

De asemenea, leucemiile și limfoamele în rândul populației pediatrice au fost asociate cu expunerea în special la organoclorinate. Dacă discutăm de adulți, bolile neurologice degenerative, bolile Parkinson demențele, Alzheimer-ul au fost corelate cu expunerea la pesticide. De asemenea, pesticidele funcționează ca niște disraftere endocrine, adică mimează niște hormoni din corpul nostru și asta înseamnă că toate glandele care sunt reglate hormonal pot fi afectate.

Și vă dau câteva exemple: la bărbați, cancerul testicular, cancerul de prostată sunt corelate cu expunerea pesticide pentru că ele modifică funcționarea normală a acestora. Dacă vorbim de femei cancerul ovarian, cancerul de sân sunt modulate în intensitate de expunere la pesticide.

Expunerea la pesticide

Dacă discutăm tot de zona aceasta a fertilității, ftalații scad fertilitatea pentru că reduc calitatea lichidului seminal, adică a spermatozoizilor la bărbați. Deci sunt foarte multe zone pe care putem să le corelăm cu expunea pesticide și nu în ultimul rând reacțiile alergice, în special cele respiratorii.

Sunt foarte multe studii publicate tot în Statele Unite pentru că ei reușesc să facă testare. Dacă nu ai o testare populațională largă care să arate nivelele de expunere și ulterior să vezi dacă în anumite zone geografice unde ai o cantitate mai mare de pesticide ai și o incidență mai mare a unor forme de cancer, n-ai cum să tragi o concluzie medicală.

În Statele Unite, de exemplu, s-a observat că expunerea copiilor la astfel de pesticide crește incidența astmului bronșic și a alergiilor respiratorii. Deci, iată că am acoperit, dacă vreți, majoritatea organelor și sistemelor care pot fi afectate de expunerea aceste substanțe.

Partea pe care trebuie s-o vedem este că expunerea pesticide nu te omoară imediat, nu doare și nu determină simptome alarmante. Este vorba de un efect cumulativ pe termen lung, care duce la instalarea acestor boli cronice și a unor forme de cancer”, a spus medicul toxicolog Radu Ţincu, la Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel