Sari la conținut

Pericolul ASCUNS din OUĂ. Ne pot afecta grav sănătatea

oua de Paște
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Ce sa pui in apa cand fierbi ouăle

În această perioadă în care consumăm mai multe ouă, fie pentru pregatirea unor prăjituri delicioase, fie pentru vopsit sau consumate la mucul dejun este foarte important să știm că ele ne pot afecta organismul.

Pericolul ASCUNS din OUĂ. Ne pot afecta grav sănătatea

Oul este bogat în nutrienți, proteine, minerale, dar și vitamine. Ca să nu mai vorbim de faptul că are doar 80 de calori, spune Mihaela Bilic. Însă modul de preparare al acestuia contează mult.

„Oul este cu siguranţă alimentul vedetă al unui mic dejun sănătos. Unde mai pui că oul este o esenţă de nutrienţi- are proteine etalon, de cea mai înaltă calitate, minerale şi vitamine, grăsimi esenţiale- totul cu numai 80 de calorii. Dacă ar avea şi un strop de fibre, am putea considera oul un aliment complet!“, spune medicul pe pagina de socializare.

El se poate transforma foarte ușor într-o bombă calorică. Totul depinde de modul în care îl preparăm. Cu alte cuvinte, dacă vrei să slăbești, omleta sau ouăle prăjite nu sunt o opțiune”.

ou să fie sănătos

Când devine oul un pericol pentru sănătate?

Medicul nu recomandă consumul oualor crude. Ea spune că organismul nu poate să digere albușul crud, iar cea mai bună metodă pentru siluetă, dar și pentru sănătate este fierberea acestora.

„Nici oul crud nu este o opțiune, pentru că organismul nu poate să digere albușul crud. Cu alte cuvinte, dacă nu vreți să vă transformați masa într-un pericol pentru organismul vostru, gătiți bine ouăle. Cea mai bună metodă pentru siluetă, dar și pentru sănătate este fierberea acestora.

Țineți cont de faptul că albușul de ou este folosit în cazul otrăvirii sau a intoxicației și nicidecum nu trebuie consumat precum o aliment oarecare”, mai spune medicul nutriționist.

„Se spune că e sănătos să consumi un ou crud din când în când. Greşit, este doar un mit! Albuşul crud nu poate fi digerat de oameni, nu avem enzimele necesare. În caz de intoxicaţie alimentară sau otrăvire, ca măsură de prim ajutor se foloseşte albuş crud; el crează o peliculă pe mucoasa stomacului şi a intestinului, care blochează absorţia substanţelor toxice. Concluzia? Doar gălbenuşul poate fi mâncat crud, albuşul niciodată“, avertizează medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel