miercuri, noiembrie 30, 2022

Pericolul ASCUNS din vopseaua de ouă. Sănătatea românilor este pusă în pericol, chiar de Paște. Medicului Radu Țincu a transmis un avertisment românilor! El spune că vopseaua de ouă comercializată în prezent, din magazinele din România, sunt toxice pentru organism.

Pericolul ASCUNS din vopseaua de ouă. Avertismentul medicului Radu Ţincu

„Trebuie să cumpărăm o vopsea care să fie folosită chiar în acest scop. Foarte multe accidente în ultimii ani au fost determinate de faptul că oamenii au folosit vopsea industrială pentru acest proces, pentru că aceea colorează și mai bine, poate fi mai spectaculoasă din punct de vedere al aspectului, însă nu s-au gândit la riscul de toxicitate.

Te-ar mai interesa: Orice viitoare mamă trebuie să știe. Ce se întâmpl...

Trebuie să ne asigurăm de faptul că ouăle nu sunt crăpate. Vopseaua nu trebuie să ajungă în contact cu conținutul pe care îl mâncăm, pentru că, odată ce ajunge acolo, este evident că va fi ingerată.

Pe de altă parte, al treilea element pe care l-am văzut cu toții la masa de Paște este reprezentat de momentul în care ouăle puțin umede devin lipicioase și vopseaua rămâne pe mâinile noastre. Este un pericol, pentru că dacă mâncăm ulterior oul sau altă mâncare cu mâna contaminată cu vopseaua, o ingerăm”, a spus medicul Radu Ţincu în cadrul rubricii Sfat de Sănătate.

Te-ar mai interesa: Nu ignora transpirația urât mirositoare! Poate fi ...

Vopseaua alimentară poate da tulburări gastro intestinale

„Dacă discutăm despre vopseaua alimentară, pe care o folosim la vopsirea ouălor, putem să avem tulburări gastro intestinale, tulburări digestive, mai ales în cazul copiilor, unde riscul de toxicitate este mai mare și vulnerabilitatea este mai mare.

Dacă discutăm de acele vopsele industriale, acolo lucrurile pot fi mult mai serioase. Acestea conțin substanțe chimice, toxice, care pot merge mai mult decât la nivelului tubului digestiv și pot fi absorbite în sânge”, a povestit medicul Radu Țincu la Sfat de Sănătate la Antena 3.

Te-ar mai interesa: Alertă sanitară! Pericol mortal în coaja unei bana...

Acesta a tras un semnal de alarmă cu privire la ingredientele conținute de vopseaua de ouă, dar și la perioada în care pot fi consumate.

„Trebuie să știm că vopseaua trebuie să fie avizată pentru a fi folosită în acest scop. Autoritățile trebuie să verifice însă, pentru că mai sunt și oameni care încearcă să treacă de bariera legii.

La temperatura frigiderului pot fi menținute câteva zile, fără probleme. Dacă le ținem la temperatura camerei, ar trebui să fie consumate în câteva ore. Pentru că ele se pot deteriora”, a mai spus Radu Țincu.

Te-ar mai interesa: Bancnota piramidă și alte ritualuri magice care te...

Care este cea mai bună alternativă?

„Putem vopsi ouăle într-un mod natural, însă nu este așa de spectaculos. Putem să obținem o culoare, dar ea nu este atât de intensă și de frumoasă așa cum o putem obține dacă folosim o vopsea specială dedicată acestui obiectiv”, spune medicul.

Câte ouă putem mânca?

„Acestea conțin multe lipide, și atunci există riscul ca aceste lipide în exces să pună în dificultate digestia. Cred că două ouă la o masă sunt suficiente, nu mai mult de 3-4 ouă în ziua respectivă.

Te-ar mai interesa: Peste 70.000 de ore de consiliere psihologică pent...

Pe de altă parte, trebuie să ne gândim la persoanele care au ținut postul pentru sărbătorile Pascale. Este vorba despre un post fără proteină animală și acest lucru a dus la o scădere a secrețiilor biliare, digestive, care digeră lipidele.

În momentul în care vom mânca dintr-o dată o cantitate mare de lipide sau proteine, organismul nu este pregătit din punct de vedere enzimatic să facă față acestui exces și apar manifestările gastro-intestinale, balonare, diaree, greață, vărsături, care sunt varianta cea mai ușoară după masca pascală. Însă pot apărea și complicații severe, precum pancreatita acută, care poate fi mortală.

Prudența este cheia

Masa pascală poate fi cu atât mai periculoasă atunci când combinăm aceste lipide și proteine în exces, după o perioadă de post, cu alcoolul, care este toxic pentru funcția digestivă și pentru funcția hepatica.

De asemenea, persoanele cu afecțiuni biliare se vor trezi cu acest exces de lipide care trebuie să fie digerate. Trebuie să fim foarte prudenți pentru că este păcat să ajungem la spital, într-un sistem de sănătate supraaglomera”, mai spune medicul.

De asemenea, acesta subliniază faptul că este foarte important, fie că le cumpărăm de la supermarket, fie că le luăm direct de la producători, să ne asigurăm că ouăle sunt proaspete „pentru că ele pot fi contaminate cu anumite bacterii, pot determina toxiinfecții alimentare, unele dintre ele chiar severe, care să necesite spitalizare, precum salmonella.

De asemenea, trebuie să fim atenți când cumpărăm ouă de rață sau gâscă, ele trebuie să fie atent verificate și trebuie să avem certitudinea că au fost ținute în condiții care să prevină alterarea acestora”, conchide medicul.

Cât timp se pot păstra ouăle la frigider?

Nu este indicat să păstrăm la frigider ouăle deja fierte mai mult de 5-7 zile. În cazul în care ouăle sunt consumate de către copii sau femei însărcinate, atunci numărul zilelor scade, ajungând la 3-4 zile.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private