Sari la conținut

Pericolul dietelor NESĂNĂTOASE! Sunt responsabile de îmbolnăvirea a milioane de persoane

Boala Alzheimer
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Obiceiul care poate crește riscul de Alzheimer

Pericolul dietelor NESĂNĂTOASE!  Convingerea că demența este rezultatul direct al îmbătrânirii nu este reală, arată studii recente. Recent, s-a descoperit că pacienții cu boala Alzheimer au niveluri ridicate ale unui anumit tip de zahăr în creier, iar prezența zahărului poate juca un rol major în riscul de demență.

Studiul, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, a constatat că fructoza ar fi cheia pentru un posibil tratament al bolii Alzheimer. Ea este un tip de zahăr care se găsește în mod natural în fructe, sucuri de fructe, unele legume și miere.

Fiind un înducitor natural, fructoza este, de asemenea, o componentă de bază a zahărului de masă și siropului de porumb, care este folosit pentru a aroma multe alimente și băuturi procesate.

Johnson și echipa sa au sugerat că boala Alzheimer este o adaptare dăunătoare a unei căi de supraviețuire evolutivă folosită de animale și de strămoșii noștri îndepărtați în perioadele de penurie.

„Un principiu de bază al vieții este să asigure suficientă hrană, apă și oxigen pentru supraviețuire.Multă atenție s-a concentrat pe răspunsurile acute de supraviețuire la hipoxie și foamete. Cu toate acestea, natura a dezvoltat o modalitate inteligentă de a proteja animalele înainte ca criza să apară efectiv”, au declarat autorii studiului pentru Express.

Căutarea hranei necesită concentrare, evaluare rapidă, impulsivitate, comportament explorator și asumare de riscuri. Zahărul ajută la umezirea acestor centre, permițând să concentreze mai mult pe colectarea alimentelor.

Cercetătorii de la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus au descoperit că întregul răspuns de căutare a fost pus în mișcare de metabolismul fructozei, indiferent dacă aceasta a fost consumată sau doar produsă în organism.

Mai mult, echipa a observat că fructoza a redus fluxul de sânge către cortexul cerebral al creierului implicat în autocontrol, precum și hipocampul și talamusul.

„Credem că inițial, reducerea dependentă de fructoză a metabolismului cerebral în aceste regiuni a fost reversibilă și menită să fie benefică. Dar, reducerea cronică și persistentă a metabolismului cerebral determinată de metabolismul recurent al fructozei duce la atrofie progresivă a creierului și la pierderea neuronilor cu toate caracteristicile bolii Alzheimer.”, a mai spus Johnson.

Cercetătorii bănuiesc că, în timp ce răspunsul de supraviețuire a ajutat oamenii din vechime, acum duce la excesul de alimente bogate în grăsimi, zaharuri și sărate, determinând producția de fructoză în exces.

În mod îngrijorător, fructoza produsă în creier poate duce la inflamație și în cele din urmă la boala Alzheimer.

„Puteți găsi niveluri ridicate de fructoză și în creierul persoanelor cu Alzheimer”, a spus Johnson.

Cercetătorii au adăugat că acum sunt necesare mai multe studii alimentare și farmacologice pentru a examina dacă reducerea fructozei poate beneficia, preveni sau gestiona starea de jefuire a creierului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel